Ar īpašu performanci piesaka Miķeļa Fišera ideju Latvijas ekspozīcijai Venēcijas biennālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

14. decembrī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) ar īpašu performanci mākslinieks Miķelis Fišers pieteica nosaukumu un ideju Latvijas paviljonam 57. Venēcijas mākslas biennālē. Latvijas ekspozīcijas nosaukums - “Kas slikts var notikt” (“What Can Go Wrong”).

Mākslinieks saka, ka ekspozīcijas nosaukumu katrs var lasīt, kā vēlas – kā izbrīnu, jautājumu vai pareģojumu. Taču tas nemainīs to, ko viņš apņēmies: parādīt, kā dzīve uz Zemes tiek izniekota.

Miķelis Fišers (1970)

Saņēmis Latvijas vizuālās mākslas augstāko apbalvojumu – Purvīša balvu (2015) par personālizstādi “Netaisnība”.

Fišera darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Somijas laikmetīgās mākslas muzeja Kiasma un topošā Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja krājumā, kā arī Latvijas Kultūras ministrijas īpašumā.

Absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu (1993) un Glezniecības meistardarbnīcu (1995).

Izstādēs piedalās kopš 1994. gada un ir sarīkojis 16 personālizstādes. Veidojis scenogrāfijas Dailes teātrī, Teātra Observatorijā un Jaunajā Rīgas teātrī. Ilustrējis Raiņa lugu “Zelta zirgs”, izd. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība (2016).

Latvijas paviljona stāsts līdz skatītājam nonāks Miķelim Fišeram raksturīgā veidā - provokatīvos mākslas darbos, kuros ir mistiskas pasaules, sazvērestības teorijas, ezotērisku piedzīvojumu ilustrācijas, kas izmanto reālajā dzīvē labi pazīstamus nereālus tēlus – ķirzakcilvēkus, citplanētiešus, teiksmainus pusdievus, kā arī dokumentālus personāžus. Latvijas ekspozīcijas apmeklētāji Venēcijā šos tēlus iepazīs kokgrebumos, gaismas-skaņas instalācijā un lielizmēra gleznā.

Kultūras ministre Dace Melbārde atklāšanas pasākumā pauda gandarījumu par to, ka tieši mākslinieks Miķelis Fišers nākamgad pārstāvēs mūsu valsti Venēcijas biennālē, un cerību, ka Fišeram izdosies izstāstīt Latvijas stāstu 500 tūkstošiem pasākuma apmeklētāju.

“Miķelis Fišers ir unikāls Latvijas mākslinieks, kurš smalki spēj apvienot sociālpolitisku ironiju un kritiku laikmetīgās mākslas izpausmēs, vienlaicīgi iekļaujoties tradicionālās mākslas veidos," uzskata ministre. 

“Ticēt nevajag nekam, vismazāk jau man, un jebkura patiesība būtu jāuztver ar atvērtu prātu, bet kritiski,” savā pārliecībā lakonisks ir mākslinieks.

“Protams, ka Miķelis Fišers tic tam, ko tēlo, bet nav pareizi jautājumu uzdot tikai ezotērikas kontekstā. Par spīti modernām tehnoloģijām, “ļaunuma banalitāte” (Hanna Ārente[i]), ko rada nespēja domāt, joprojām ir pasaules aktualitāte,” saka Latvijas ekspozīcijas kuratore Inga Šteimane un atklāj, ka Fišera unikālie tēli Latvijas paviljonā “Kas slikts var notikt” dzīvi sasauksies ar 57. Venēcijas mākslas biennāles kopējo ievirzi, ko kuratore Kristīne Masela definējusi biennāles 2017. gada nosaukumā “Viva Arte Viva”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Masela uzsver, ka 57. Venēcijas mākslas biennāle vēlas no jauna apliecināt un nostiprināt mākslas kā teritorijas unikalitāti, aizsargāt mākslu kā ideālu vietu brīvībai un fundamentālu jautājumu, ko uzdod gan mākslinieks, gan skatītājs, risināšanai. “Viva Arte Viva” aizsargā mākslinieka unikālo redzējumu un dzīvošanu savā vaļā, viņa subjektīvo domu dimensijas un individuālos garīgos apvāršņus.

Venēcijas mākslas biennāle ir senākais, nozīmīgākais un viens no apmeklētākajiem mākslas pasākumiem pasaulē, kas notiek reizi divos gados. 2015. gadā Venēcijas mākslas biennāli apmeklēja 500 000 cilvēku. Latvija Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999. gada. 57. Venēcijas mākslas biennāle norisinās no 2017. gada 13. maija līdz 26. novembrim.

_

[i] Hanna Ārente, viena no nozīmīgākajām XX gs. politiskajām domātājām, kas 1963. gadā rakstu sērijā "Eihmans Jeruzalemē" šokēja pasauli ar savu tēzi par "ļaunuma banalitāti". Viņa norāda, ka aiz tādiem prātam neaptveramiem noziegumiem kā holokausts ne vienmēr stāv psihopāti un sadisti. Bieži tie ir normāli un parasti cilvēki, kas savu darbus pilda ar birokrātisku uzcītību, un ļaunuma drausmīgums ir tā banalitātē, tā normālumā un ikdienišķumā. 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti