Kultūra

Ar kustību izrādi atvērs Cimdu Jettiņas dienu grāmatu

Kultūra

Ceturtdien skanējumu sāk Rudens kamermūzikas festivāls

Lūznavas muižā mēģina padarīt saprotamāku digitālās mākslas pasauli

Ar digitālo mākslu cenšas lauzt stereotipus par Latgali

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lūznavas muižā septembrī, izmantojot projekta - “Digitālā māksla aptver Eiropu” iespējas, dzīvo un strādā mākslinieks no Francijas Žaks Lopezs. Jaunais mākslinieks darbojas digitālās mākslas jomā, mākslas darbu radīšanai izmanto mūsdienu tehnoloģijas iespējas. Dzīvojot Lūznavas muižā, Žaks iepazīstina interesentus ar savu darbības jomu un mēģina cilvēkiem padarīt saprotamāku digitālās mākslas pasauli. Kā norāda projekta koordinatore Inta Rimšāne, projekta autori vēlas lauzt stereotipu par Latgali tikai kā keramikas zemi, par Latgali kā tādu simtgadīgas kultūras zemi.

Mākslinieks no Francijas Žaks Lopezs darbojas digitālās mākslas jomā. Mākslu rada izmantojot jaunākās tehnoloģiju iespējas. Žaks ir viens no pirmajiem, kurš izmēģina jauno muižas lāzeriekārtu. Viņš tajā var gravēt un griezt dažādus materiālus - plastmasu, koku, papīru. Žaks lāzeriekārtā nebaidās likt arī pārtikas produktus. Šoreiz tā ir plānā pankūka, uz tās tiek iegravēts vārds ‘mūza’. Uztraukumam par to, ka pankūka var sabojāt iekārtu, vai pati pankūka nebūs ēdama, neesot pamata, pārliecina Žaks.

“Nē, tā vienkārši ir pagatavota ilgāk. Es to varu apēst”, saka Žaks Lopezs.

Žaks dara dažādas neierastas un savdabīgas lietas, darbojoties digitālās mākslas jomā. Piemēram, kādā no Žaka veidotajiem video sievietei uz sejas uzlikta neparasta iekārta, kas aizsedz muti. Uz muguras uzlikts skaļrunis. Nepārtraukti fonā skan sirēna. Sieviete izdarot vismazāko kustību maina sirēnas skaļumu un intensitāti. Video sirēnas skaņu papildina vīrieša balss, kas izsaka dažādas atziņas, piemēram: Pasaule ir trokšņaina, izbaudiet to!

“Mēs izmantojam jaunākās tehnoloģijas, miksējot tās ar tradicionālo mākslu, un skatāmies, kāds top rezultāts. Man patīk ideja par jauniem rīkiem, es esmu kā liels bērns, tāpēc man patīk izmantot dažādas tehnoloģijas. Vienmēr ir interesanti strādāt”, stāsta Žaks Lopezs.

Gan jaunā iekārta, gan mākslinieka ierašanās Lūznavā īstenota Eiropas projekta ietvaros. Projekta mērķis panākt to, lai digitālā māksla kļūtu saprotamāka.

“Līdz šim digitālā māksla Latvijā ir bijusi populāra Rīgā, tagad arī Liepājā. Latgalē nav līdz šim bijusi digitālā māksla. Ar šo projektu mēs gribam lauzt stereotipu par Latgali kā keramikas zemi, par Latgali kā tādu simtgadīgas kultūras zemi”, stāsta projekta koordinatore Inta Rimšāne.

Projektā piedalās modernās mākslas centri Īrijā un Francijā, līdz 2019.gadam Lūznavas muižā mākslinieku rezidencēs darbosies vēl divi mākslinieki. Šobrīd no Latvijas puses Īrijā digitālo mākslu iepazīst Gundega Strautmane, kas strādā Rēzeknes Lietišķās mākslas un dizaina vidusskolā. Tāpat sadarbībā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju projekta laikā skolēniem notiks modernās un digitālās mākslas pulciņi.

“Mēs gribam savienot šīs divas lietas, māksla un dizains plus inženierzinātnes, mēs kopīgi strādāsim ar kolēģiem, vadīsim bērniem nodarbības, kur mēs kopīgi strādāsim ar inženieriem, kas nodarbojas ar lāzertehnoloģijām un izmantosim Lūznavas aparatūru” stāsta akadēmijas docētāja Diāna Apele.

Digitālā mākslā – tas ir veids, kā domāt netradicionāli, kā mācīt jauniešiem pasauli vērot citādāk, uzsver projekta koordinatore Inta Rimšāne: “Digitālais - tas ir ļoti pateicīgs veids, kā uz pasauli var paskatīties pilnīgi savādāk. Te ir atļauts viss; tas, kas vecākajai paaudzei, vidējai paaudzei liekas traks, jaunajai paaudzei varētu būt ļoti pievilcīgs, un varbūt ar laiku arī vecā paaudze sapratīs, ko dara šie jaunie un trakie”.

Digitālās mākslas iepazīšanas projekts turpinās Rēzeknes novadā ne vien ar mākslinieku rezidenču iespējām, bet arī nākamgad Lūznavas muižā būs skatāma digitālās mākslas izstāde, kuras atklāšana paredzēta maijā, Muzeju naktī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti