Kultūras ziņas

Izrāde bērniem par Raini bērnībā

Kultūras ziņas

Scenogrāfu – zelta medaļnieku izstāde

Sākas "Tête-à-Tête 2015"

Ar Dānijas laikmetīgās mākslas izstādi sākas «Tête-à-Tête»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar Dānijas laikmetīgās mākslas izstādes atklāšanu mākslas muzejā „Rīgas birža” 11.septembrī sākusies Borisa un Ināras Teterevu mākslas programma "Tete-a-Tete 2015”, kas iezīmēs sākumceļu uz topošo Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju un vienlaicīgi piedāvās skatītājiem spilgtus mūsdienu kultūras notikumus

Mērķtiecīgā ceļā uz Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju devušies tā mecenāti Ināra un Boriss Teterevi, izstādē “Ar septiņjūdžu zābakiem” kā pirmo pieturu izvēloties Dānijas laikmetīgo mākslu un sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju iepazīstinot skatītājus ar Baltijas jūras reģiona labākajām laikmetīgās mākslas kolekcijām.

„Tā kā mums pašiem šis laikmetīgās mākslas muzejs vēl nav tapis, bet taps, gribējām, lai cilvēki sāk aktīvi iepazīties ar mūsu kaimiņvalstu darbiem, lai sāk sevi pieradināt pie laikmetīgās mākslas, jo viņa nav viegli saprotama, bez šaubām, ja cilvēks nemēģinās to saprast, tad arī nesapratīs,” norāda Ināra Tetereva.

 „Lai saprastu laikmetīgo mākslu, ir jābūt kādam zināšanu pamatam, man nepatīk, ja cilvēki atnāk un rāda uz kādu mākslas darbu un saka: es arī tā varētu uzgleznot, tas ir nieks!” saka  Boriss Teterevs. „Es atļaujos teikt, ka pagaidām to vēl nesaprotu. Laikmetīgā māksla ir īpaša māksla, kuru vajag izprast un pie kuras jāpierod, tāpēc mēs ejam šādu ceļu - viena izstāde bija par Provansas valdzinājumu mākslā, tagad ir Dānijas laikmetīgā māksla."

Savukārt izstādes kurators Norberts Vēbers skaidro, ka "komforta trūkums rodas no sapratnes trūkuma, tas attiecas ne tikai uz komfortu dzīvē, bet arī uz laikmetīgo mākslu, bet mākslas darbu var saprast tikai caur sajūtām, nekoncentrējoties uz prāta centieniem noteikti izprast domu, ideju, vēstījumu".

Kas ir Ziemeļvalstu māksla? Tenderas Mākslas muzejs cenšas rast atbildi, tā kolekcija fokusējas uz 20. un 21. gadsimta tendencēm Ziemeļeiropas mākslā, īpašu uzsvaru liekot uz Dānijas māksliniekiem. Jau vēstīts, ka uz "Rīgas biržu" atvesti tādu pasaulē atzītu mākslinieku kā Pērs Kirkebijs, Georgs Bāzelics, Īans Makīvers, Truelss Versels, Kains Tapers, Ūla Bilgrens u.c. autoru meistardarbi.

"Saulaina, laimīga un gaismas pielieta māksla savulaik tika radīta Francijas dienvidos, bet, ja mākslinieks ir ziemeļeiropietis, jūs viņa mākslā redzēsiet šo melanholisko stīgu it visā, un no tās nevar aizbēgt, tā izpaužas literatūrā, mūzikā, kino -  un tas vieno visu Ziemeļvalstu mākslu, tostarp arī Baltijas valstu kultūru," stāsta Tenderas Mākslas muzeja direktors Ove Mogensens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti