Kultūras ziņas

Liepājā sāk uzņemt filmu "Ebrejs"

Kultūras ziņas

Kā pandēmija ietekmē lasīšanas paradumus?

Miķeļa Mūrnieka akti Tallinas ielas kvartālā

Ar ciklu «Artefaktu konstrukcijas» Rīgā durvis ver jauna izstāžu telpa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Laba ziņa laikmetīgās mākslas cienītājiem! Pavisam klusu un bez atklāšanas fanfarām Tallinas ielas kvartālā durvis ver jauna izstāžu telpa “Mazā zāle”. To atklāj ar izstāžu cikla “Artefaktu konstrukcijas” pirmo ekspozīciju, kurā skatāmi mākslinieka Miķeļa Mūrnieka veidotie akti un skaistuma jēdziena pētījums.

Tallinas ielas pagalmā mājojošā kultūrvieta “Tu jau zini kur” jau pērnvasar sevi pieteica kā aktīvu vizuālās mākslas skatuvi. Tagad laikmetīgās mākslas radītāji, kūrētāji un cienītāji te tikuši pie vēl plašākām telpām. Iecerēts, ka šī mākslai būs ilgtermiņa mītnes vieta, un visdrīzāk to turpmāk sauks par mākslas telpu “Mazā zāle”.

“Pēc pagājušā gada mēs sapratām, ka mēs vēlamies izplesties, un mums bija tāda iespēja izmantot zāli blakus pamata zālei, šī Mazā zāle, kas ir 250 m2, likās ļoti piemērota. Un mēs joprojām turpinām sadarbību ar jaunajiem māksliniekiem un gribam dot viņiem iespēju parādīt sevi,” skaidro mākslinieks Rūdolfs Štamers.

Vienlaikus jauno mākslas telpu un izstāžu ciklu “Artefaktu konstrukcijas” rīt atklās mākslinieka Miķeļa Mūrnieka spēles un eksperimenti ar materiāliem, kuru rezultātā tapuši akti. Turklāt izstādes iekārtojums  uztverams kā vienots organisms – visus darbus balansā notur centrā esošais akmens.

Mākslinieks Miķelis Mūrnieks stāsta: “Šajos darbos ir izmantotas poliuretāna putas un latekss, un tās putas pūšoties atgādināja ļoti ķermeniskas daļas, un tad es vienkārši sāku veidot tādu kā neklātienes tēlniecības procesu. Es vispār sāku pētīt par skaistumu un neglītumu un kā tēlniecība laika gaitā ir definējusi skaistuma kanonus, un es uzlūkoju arī kailumu mākslā, kas gājis cauri laikam un aktu kā atsevišķu žanru.”

Kā preses materiālos rakstījusi izstādes kuratore, “Artefaktu konstrukcijas” tematiskā vadlīnija izvēlēta, atsaucoties uz pārmaiņām globālā mērogā, kas pieprasa līdzšinējo domāšanas modeļu pārstrukturēšanu un jaunu nākotnes orientieru nospraušanu. Izstāžu cikls “Artefaktu konstrukcijas” kultūrtelpā norisināsies līdz 24. jūlijam, un ik pēc pusotras nedēļas cits citu nomainīs jauni mākslinieki.

Kuratore Tīna Pētersone atklāj: “Pēc Miķeļa Mūrnieka sekos Pauls Rietums, kurš ir arhitekts, bet viņš arī mēģina izpaust sevi mākslas formātā, kam arī būs telpiskas, piepūšamas konstrukcijas. Pēc tam būs Reinis Lodziņš, viņš piepildīs telpu ar skaņu, un visbeidzot būs Alise Sondore un viņai būs lielformāta instalācija.”

Līdz pat šī gada beigām paredzēti vēl divi izstāžu cikli. Un papildus izstādes sagatavošanai māksliniekiem ir uzdevums radīt artefaktu – izstādes suvenīru – mākslas darba mazāku versiju. Tādējādi telpa šajos epidemioloģiskajos apstākļos darbosies kā mākslas veikaliņš un vienlaicīgi drīkstēs iekštelpās uzņemt 8 apmeklētājus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti