Kultūras rondo

Komikss "Kinderlande" un meistardarbnīcas studentiem. Saruna ar vācu mākslinieku Mavilu

Kultūras rondo

Dzīvot "Bikibuka" laikā. LNB aplūkojama oriģinālilustrāciju izstāde "BikiMETRS"

Kuldīgas novada muzejā aplūkojama mākslinieka Indriķa Zeberiņa 140. jubilejas izstade

Ar asu skatienu un humoru. Kuldīgas novada muzejā mākslinieka Indriķa Zeberiņa 140. jubilejas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad aprit 140 gadi, kopš dzimis gleznotājs un grafiķis Indriķis Zeberiņš. Kuldīgas novada muzejā sarīkota izstāde "Cik jauki, cik jauki gan dzīvot pasaulē" – veltīta savam izcilajam novadniekam Zeberiņam, īpaši izceļot viņa ieguldījumu grāmatu ilustrācijā. 

Izstādes "Cik jauki, cik jauki gan dzīvot pasaulē" nosaukums patapināts no paša Indriķa Zeberiņa – šādu frāzi viņš lietojis, parakstot vēstules. Mākslinieka pasaules skats un redzējums uz dzīvi veidojies tieši šeit, Kuldīgas pusē, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" uzsver Kuldīgas novada muzeja krājuma glabātāja un izstādes veidotāja Ingrīda Pole. 

Zeberiņa mūžu Pole raksturo kā gana raibu. No dzimtajām mājām Snēpeles pagasta "Sprincsaldeniekos" ceļš tālāk vedis uz Rīgu. "Asā skatiena dēļ viņš jau agri pievērsās politiskai karikatūrai. Viņš glezniecību ir mācījies vairāk, bet, kā pats uzskatīja, grafikā un tieši grāmatu ilustrācijā ir daudz pazīstamāks latviešu lasītājiem, skatītājiem, mākslas baudītājiem," atgādina izstādes veidotāja. 

Kuldīgas novada muzejs uz Indriķa Zeberiņa lielajām jubilejām ikreiz plašākai publikai rāda materiālus no sava krājuma. Šoreiz ekspozīcijā dominē grāmatu ilustrācijas.

Izstāde veidota tā, ka stikla vitrīnās kārtotas grāmatas ar Zeberiņa ilustrācijām, bet oriģinālie zīmējumi izlikti pie sienas. Izstādītas arī divas mākslinieka gleznas, viena no tām ir viņa pēdējā glezna "Ogre rudenī". 

Ekspozīcijā sajūtama mākslinieka klātbūtne, gan aplūkojot viņa personiskās lietas – vijoli, krāsu paleti vai fotoalbumu, gan lasot meistara ar roku rakstītas atbildes uz Mākslinieku savienības anketas jautājumiem. Par pēdējo vairāk stāsta Pole: "Divus gadus pirms aiziešanas viņsaulē Zeberiņš bija atbildējis uz Mākslinieku savienības ļoti garu anketu – gandrīz 40 jautājumi. Viņam tajā brīdī bija kādi 84 gadi. Viņš ļoti droši, ar sev raksturīgo humoru un patiesīgumu atbildējis uz daudziem jautājumiem. Man likās, kāpēc par Zeberiņu tik daudz kādam citam stāstīt, ja mēs varam to anketu ar mūsdienu līdzekļiem, ar mākslinieciskiem paņēmieniem [parādīt] – tā, lai viņš pats stāstītu."

Zeberiņam bija trīs bērni – divi dēli un meita. Dēls Modris Zeberiņš kopā ar dzīvesbiedri sarakstījis grāmatu, veltītu tēvam, tajā aprakstījis tēva stāstos balstītus notikumus.

Indriķim Zeberiņam veltītā izstāde Kuldīgas novada muzejā skatāma līdz 20. novembrim. Ieeja muzeja izstāžu un ekspozīciju ēkā ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti