Kultūras ziņas

Seno muižu, baznīcu un pils glābšanai veltīta izstāde Rundālē

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ar adatu un diegu pret represijām

Ar adatu un diegu pret represijām. Rīgā viesojas Baltkrievu māksliniece Rufina Bazlova

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēc cilvēktiesību aizstāvju aplēsēm, Baltkrievijas cietumos šobrīd atrodas 1300 politieslodzīto, un šis skaits turpina palielināties. Jo īpaši represijas pastiprinājās pirms diviem gadiem, pēc protesta akcijām pret falsificētiem vēlēšanu rezultātiem. Tieši tad savu protesta akciju uzsāka arī Čehijā mītošā baltkrievu māksliniece Rufina Bazlova. Viņa par politieslodzītajiem stāsta ar izšuvumiem.

Krustiņš pie krustiņa, un drīz vien uz šī audekla būs izšūts zīmējums. Baltkrievu mākslinieces Rufinas Bazlovas meistarklase laikmetīgās mākslas festivālā "Survival Kit" pulcina pāris desmitus interesentu. Tomēr šis stāsts nav par rokdarbiem. Tā ir solidāra akcija pret represijām, kas notiek mūsu kaimiņvalstī Baltkrievijā.

Projektā ar nosaukumu "FramedInBelarus" Rufina Bazlova un kuratore Sofija Tocara aicina cilvēkus izšūt kāda ieslodzītā stāstu. Māksliniece nosūta stāstu par ieslodzīto un izšuvumu shēmu, pretī saņem izšūtu audeklu. Darbi ir Baltkrievijas karoga krāsās – sarkans un balts. Pavisam projektā iesaistīti apmēram 300 rokdarbnieki no visas pasaules.

Bazlova, rādot darbus stāsta: "Tas ir zināms stāsts par Mariju Koļesņikovu. Viņu aizturēja un divas dienas nebija zināms, kur viņa atrodas. Bet, kad viņu vardarbīgi mēģināja izvest uz Ukrainu un atdeva pasi, viņa to saplēsa. Pēc tam viņu, protams, ielika cietumā un notiesāja uz vienpadsmit ar pusi gadiem."

Māksliniece atklāj drūmo Baltkrievijas patiesību: "Kā saprotat, Baltkrievijā šobrīd nav iespējamas nekādas protesta akcijas, pat izteikties sociālajos tīklos. Bet nostāja pēc 2020. gada, kad cilvēki apvienojās, ir palikusi. Tādēļ projekts palīdz tikt galā ar šobrīd esošo bezizejas frustrāciju. Savukārt ārzemnieki vairāk uzzina par situāciju Baltkrievijā. Kas tur notiek? Kādēļ? Un tā tālāk."

Projekta dalībnieku skaitu papildināja arī Rufinas Bazlovas meistarklases Rīgā: "Meistarklašu laikā mēs stāstām par projekta ideju, rādām jau gatavos dalībnieku darbus. Tie redzami arī šeit izstādē. Pēc tam mēs piedāvājam cilvēkiem piedalīties, izvēlēties mūsu atvestos materiālus un shēmas. Rādām, kā šūt, kā no shēmas pārnest zīmējumu uz audekla."

Projektu plānots pabeigt tad, kad katram politieslodzītajam būs veltīts audekls.

Tomēr māksliniece ar nožēlu atzīst, ka nezina, kad tas notiks. Jo projekta sākumā pirms diviem gadiem Baltkrievijas cietumos atradās 650 tādi ieslodzītie. Šobrīd vairāk nekā 1300. Bet pabeigti izšuvumi ir tikai 120.

"Mūsu sākotnējais plāns bija visus šos gabaliņus sašūt vienā kopējā audeklā. Tad sapratām, ka tas būs pārāk gigantisks un to nekur nevarēs izstādīt. Izdomājām, ka labāk veidosim mazākus audeklus, kurus var kombinēt arī vienā lielā," skaidro Bazlova. Māksliniece cer, ka reiz šis vienotais mākslas darbs tiks izstādīts Brīvās Baltkrievijas muzejā brīvajā Baltkrievijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti