Rīta Panorāma

No mamutiem sekvenēts miljons gadu sens DNS

Rīta Panorāma

Jaunais Gruzijas premjers noraida jaunu vēlēšanu iespēju

Papildinājusies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja glezniecības kolekcija

Ar 160 mākslas darbiem papildināta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja glezniecības kolekcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājumu papildinājis iespaidīgs mākslas darbu iepirkums, kas veikts par valsts budžeta līdzekļiem, kas novirzīti Covid-19 pandēmijas seku ietekmes mazināšanai uz kultūras nozari. Iepirkumu veido aptuveni 300 mākslas darbi, no kuriem 160 paplašinājuši LNMM glezniecības kolekciju.

160 jauniegūtie darbi pamazām tiek sakārtoti un apzināti. Tik vērtīgu pirkumu muzejs nav pieredzējis vairāk nekā 30 gadus. Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja glezniecības kolekcijas glabātāja Ilze Putniņa pastāstīja, ka, izvēloties darbus, būtiski bija arī katra mākslinieka viedoklis par to, kuram darbam ir jābūt muzeja krātuvē. Lai neapjuktu bagātajos stāstos par laikmetīgās mākslas jaunieguvumiem, Ilze Putniņa pastāstīja par divām māksliniecēm, kuru radošās dzīves vērtīgākais laiks ir bijis dažādos gadsimtos, bet vienojošais – abas ir iekļuvušas darbu iepirkumu ekspertu komisijas un “Purvīša balvas” komisijas redzeslokā – Amanda Ziemele un Maija Tabaka.

Gleznotāja Amanda Ziemele ir trīsdesmitgadniece ar Berlīnē iegūtu vērtīgu izglītību un spēju runāt par mākslas procesiem. “Raksturīgākais, ar ko Amanda parādījās, ienāca, ir piestrādājusi un palikusi, tie ir Amandas gleznu savā ziņā neparastie formāti, izvēloties klasiskās glezniecības kvadrāta transformācijas.

Viņa ir māksliniece, kura lasa, pēta un domā ļoti daudz, un tad ir tas koncentrēšanās mirklis, tas izgājiens uz audekla,”

pastāstīja Ilze Putniņa.

Ar mākslas leģendu, gleznotāju Maiju Tabaku viņu vieno Berlīnē iegūtā izglītība un spēja strādāt radošajā darbnīcā. Maija Tabaka 1977. gadā bija pirmais vēstnesis no padomju bloka – oriģināli domājoša, bez padomju dzīves skata darbos. Muzeja kolekcija papildināta ar darbu “Lekcija muzejā”. Krājuma glabātāja norādīja, ka iemesls šim pirkumam bija gleznā attēlotais Regīnas Razumas portrets, jo muzeja krājumā ir vēl divi darbi, kuros ir redzama Regīna Razuma, tajā skaitā glezna “Tautas deju ansamblis “Daile””, kas ir pirmā glezna, kurā Tabaka gleznojusi Regīnu Razumu kā modeli.

Šis ir vērienīgākais iepirkums kopš neatkarības atgūšanas, un tas kalpos kā vērtīgs resurss nākotnes izstāžu darbībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti