Kultūras ziņas

Latvijas mākslinieku "Radu raksti" kopīgā izstādē

Kultūras ziņas

"Ar labu nakti, māt!" pārskata dzīves vērtības

Miķeļa Fišera izstāde mākslas stacijā "Dubulti"

Apokaliptiski sižeti un Mazais raudu mūris Miķeļa Fišera personālizstādē Dubultos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ceturtdien ''Mākslas stacijā Dubulti” atklāta Miķeļa Fišera jaunā personālizstāde “Vainavas un noplicinājumi”, kas ir mākslinieka atgriešanās pie skatītājiem pēc Venēcijas mākslas biennāles 2017. gadā. Izstādē aplūkojami gan darbi ar apokaliptiskiem sižetiem, gan grafiski zīmējumi un var ieklausīties arī vaimanās, kas mākslinieka balsī skan no Mazā raudu mūra. 

Nākamajos divos mēnešos pasažieriem, kuri brauks uz Rīgu vai Tukumu, ''Mākslas stacijā Dubulti'' draud vilciena nokavēšana, jo stāstu, par ko aizdomāties, vērojot Miķeļa Fišera jaunās, tieši šai mākslas telpai radītās gleznas, netrūkst. Izstādes ar tēlaino nosaukumu “Vainavas un noplicinājumi” pirmajā stāvā trīs lielformāta gleznas ar apokaliptiskiem nosaukumiem un alegoriskiem sižetiem ataino zemapziņas un apziņas sajaukuma ainavas.

“Kritērijs visam, kā mēs domājam un vērtējam pasauli, esam mēs, cilvēks. Tas ir tāds pietiekami egoistisks skats uz pasauli, un es uzskatu, ka Miķelis savos darbos ne velti iesaista šīs netradicionālās zināšanas, antizinātniskās, viņš mums rāda plašāku skatu uz pasauli, tādu, kāds tas bija viduslaikos, tādu, kāds tas bija antīkajos laikos, kad cilvēks ir tikai daļa no pasaules, un ne tikai dzīvās dabas, bet līdzvērtīgs akmenim, ūdenim un kokam,” uzsver izstādes kuratore Inga Šteimane.

Savukārt otrā stāvā eksponēto darbu koncepcija ir klusums. Tas iekodēts  gan grafiskajos zīmējumos, kas radušies, pētot seno Dienvidamerikas būvju materiālus, gan vaimanās, kas mākslinieka balsī skan no Mazā raudu mūra.

“Tas darbs iecerēts domājot par to, kādēļ mums tik daudz patīk žēloties, kādēļ mums ir tik daudz sēru dienu, varbūt ne tikai latviešiem, bet vispārcilvēcīgi, kas tad ir šī sevis žēlošana? Un tad man likās, ka varbūt ir labi uztaisīt tādu objektu, kur tu vari iepūst un izvaimanāties no sirds, kamēr tev vairāk negribas, un tad var sākt visu no jauna!” stāsta mākslinieks Miķelis Fišers. 

Labāk saprast Miķeļa Fišera mākslu un personību palīdzēs arī pavisam svaigā Mārtiņa Grauda filma “Kondoru kalve”, kas papildina ekspozīciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti