«Apgāds Zvaigzne ABC» izstāda Margaritas Stārastes darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Turpinot "Apgāda Zvaigzne ABC" tradīciju, 1. jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, Zvaigznes grāmatnīcā K. Valdemāra ielā 6, Rīgā, tiek atklāta visu Latvijas bērnu (arī pieaugušo) iemīļotās mākslinieces izstāde “Margaritas Stārastes brīnumzeme”. Izstāde būs aplūkojama līdz septembra beigām.

Māksliniece un bērnu rakstniece Margarita Stāraste-Bordevika (dzimusi Barvika) ir viena no ievērojamākajām latviešu bērnu grāmatu autorēm.

Tēva iedvesmota, 1933. gadā viņa iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā un līdz 1941. gadam mācījās Purvīša dabasskatu glezniecības meistardarbnīcā pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas un Vilhelma Purvīša. 1952. gadā māksliniece absolvēja Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu.

Jau no 1937. gada jaunā māksliniece piedalījās izstādēs, viņai ir bijušas arī divas personālizstādes. Pati pirmā mākslinieces izdotā grāmata “Balti tīri sniega vīri” iznāca 1942. gadā. Margarita Stāraste bija Latvijas Mākslinieku savienības un Latvijas Rakstnieku savienības biedre.

Kopumā māksliniece ir ilustrējusi aptuveni 100 grāmatu – gan pašas, gan citu autoru sacerētas. Savulaik Margarita Stāraste ir daudz zīmējusi žurnāliem, viņa darinājusi arī dekorācijas un leļļu skices Valsts leļļu teātra un Jaunatnes teātra iestudējumiem. Pēc rakstnieces darbu motīviem tikušas uzņemtas vairākas animācijas filmas.

Mākslinieces radītos mīļuma pilnos tēlus, piemēram, Zīļuku, Tinci, Pintiķi, Pēci un Pīkstīti, Skudrēnu, Lācīti Rūcīti un citus, iemīļojuši gan mazie, gan pieaugušie lasītāji.

Viņas grāmatas tikušas tulkotas vairākās valodās, tai skaitā poļu, lietuviešu, angļu, vācu, krievu un japāņu valodā.

1982. gadā Margarita Stāraste saņēma Pastariņa prēmiju. 1999. gadā mākslinieces darbs novērtēts ar Triju Zvaigžņu ordeni. Sešdesmit lielāku un mazāku mākslinieces darbu ir apvienoti apgāda izdotajās izlasēs “Zelta pasakas” un “Brīnumzemes pasakas”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti