Kultūras ziņas

Modernā tango ritmos izskan festivāls "Artissimo"

Kultūras ziņas

Zinību dienas piedzīvojumi Toma Sojera garā

Annas Heinrihsones miers ir beigts

Annas Heinrihsones miers ir beigts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Mans miers ir beigts” – šādu nosaukumu savai personālizstādei devusi māksliniece Anna Heinrihsone. Viņa vairs nebaidās atklāties, jo katram cilvēkam pienākot brīdis, kad nav ko slēpt un nav ko zaudēt. Izstādi galerijā “Māksla XO” atklāj tieši 1.septembrī.

Kur slēpjas dzīvības noslēpums un mūsu spēka avots? Māksliniece Anna Heinrihsone atklāj savu noslēpumu - meklējot atbildes uz būtiskākajiem cilvēka dzīves jēgas jautājumiem, ikonogrāfiskā mērogā paceļot pazemes valstību un saknes, kas mūs baro.

Anna Heinrihsone

Beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu (1996).

Kopš 1995. gada radījusi dekorācijas un kostīmus vairāk nekā 80 teātra izrādēm.
Paralēli scenogrāfijai sarīkojusi 8 personālizstādes un piedalījusies vairāk nekā 20 glezniecības un scenogrāfijas izstādēs Latvijā un ārzemēs.
Darbi atrodas kolekcijās - Latvijas Nacionālā mākslas muzejā, "Swedbank" mūsdienu mākslas un KUMU (Igaunija) kolekcijā.

„Tas, ko esmu šeit uzzīmējusi, ir mani spēka avoti… Un, lūk, viss, ko ietērpj vārdos, zaudē savu vieglumu. Tad, kad mans miers ir beigts, es meklēju atbalstu šajos objektos, tie ir reāli objekti – reālas saknes, kuras esmu atradusi divu gadu laikā,” stāsta māksliniece.

Izstādes nosaukums “Mans miers ir beigts” patapināts no Aspazijas dzejoļu krājuma “Sarkanās puķes”, kas tika iestudēts Valmieras teātrī un kuram Anna Heinrihsone veidoja kostīmus.

„Man svarīgi, lai cilvēks, atnākot šeit, pameklē, kas vispār dzīvē dod stimulu dzīvot,” turpina Anna Heinrihsone. „Man tās saknes ir kaut kas tāds, kas pietur pie zemes, kas dod iedvesmu ne tikai zīmēt, bet arī teātrī un visur, kur darboties, un saprast, ka dzīvē ir kaut kas stabils. Kad tu paskaties, ka no sīkuma izaug kaut kas, tas izklausās banāli, bet tas dod sapratni, ka pasaule nav apstājusies, ka šo mieru, kas ir beigts, mēs varam atkal kaut kur uzrakt.”

Galerijas „Māksla XO” dziļākā izstāžu telpa kādreiz kalpojusi kā svētnīca, tāpēc Anna Heinrihsone, būdama gleznotāja, scenogrāfe un kostīmu māksliniece, radījusi īpašu izstādes iekārtojumu, izstādot arī savu darbu modeļus. Izveidots pat altāris ar Bībeli, kas kalpo ne tikai par atziņu krātuvi, bet arī skiču bloku un herbāriju. Apmeklētāji drīkst to šķirstīt, bet turpat blakus esošo smilšu kasti, kas ir veltījums noslēpumam kā tādam un atgādina bērnība spēli „Sekretus”, un zem stikla slēpj īpašas lietas, lūgums skatīt tikai ar acīm.

Izstāde galerijā "Māksla XO" skatāma līdz 27.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti