Kultūras ziņas

Viestura Kairiša filmas "Janvāris" Latvijas pirmizrāde

Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Annas Aizsilnieces vībotņu gleznojumi mākslas stacijā "Dubulti"

Annas Aizsilnieces vībotņu gleznojumi – mākslas stacijā «Dubulti» atklāta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mākslas stacijā "Dubulti" atklāta jauna izstāde, kurā smaržo vībotnes un kūp pļavas zālīšu tēja, bet sienas rotā vībotņu krāsas zīmējumi. Annas Aizsilnieces "Vībotnes kārta" ir izstāde, kas laikmetīgajā mākslā attīsta ekokonceptuālismu, savukārt māksliniece glezno ar pļavas auga vībotnes slotiņām un no vībotnes iegūtām krāsvielām.

Mākslas stacija "Dubulti" pārvērtusies līdz nepazīšanai – telpas vidū sakuplojusi vībotņu pļava. Māksliniece Anna Aizsilniece sasējusi slotiņās vairāk nekā 14 000 ar sirpi nopļautu vībotņu, sakārtojot tās īpašā ritmā "Pa saulei" un gleznojot ar šo pļavas puķu krāsu.

"Vībotnes izmantotas agrāk krāsošanai, no viņām ieguva tādu asfalta melnu toni vai zaļganmelnu, un man, pašai gatavojot, neizdevās tik tumšs šis tonis, tāpēc piejaucu pigmentu un tad ar šīm slotiņām gleznoju," stāsta māksliniece, grāmatu un tērpu dizainere Anna Aizsilniece.

Izstādes centrā likta vībotne ar tās plastisko formu un pigmenta resursiem, kā arī kultūrvēsturisko mantojumu. Jo vībotnes ir ļoti nozīmīgas gan kā dziedniecisks, gan kā psiholoģiski atjaunojošs līdzeklis.

Māksliniece turpina: "Šīs ir vībotnes no manu kaimiņu tīrumiņa, un šī instalācija saucas "Pa saulei", jo es esmu sapratusi, ka, visas lietas darot pa saulei, viss labāk veicas. Tā ir tā kā sinhronizācija, tas ir tā, kā iet nevis pret straumi, dzīvot pret straumi, pret vēju, bet dzīvot pa vējam, pa saulei, pa straumei, un tad ir vieglāk. Vienkārši ir vairāk enerģijas."

Pati Anna Aizsilniece ir mainījusi identitāti – līdz 2014. gadam zināma kā Ingrīda Zābere, viņa ir izcila grāmatu un žurnālu dizaina autore, ieguvusi maģistra grādu modes dizainā un izveidojusi apģērbu zīmolu Recycled.lv.

Izstādes kuratore Inga Šteimane stāsta: "Anna Aizsilniece ir ar garu mākslinieces vēsturi. Deviņdesmito gadu vidū viņa ir viena no tiem grafiskajiem dizaineriem, kas uzsāka modernu dizainu un poligrāfisku izdevumu izdošanu. Viņa formu meklē un atrod kā gatavu daudz kur, visuzskatāmākais ir šie apģērbi, – ieraudzīt formu vīriešu kreklā, kā to bez griešanas, bez pārveidošanas, pagriežot pa 90 grādiem, kā veidot jaunu apģērbu. Un tas ir tas, kas saista ar šo vībotņu izstādi – ieraudzīt formu vībotnēs, ieraudzīt formu tradicionālajā milzīgajā mantojumā, kas saistīta ar vībotnēm. Šis tradicionālais cikls, kas uzlikts zālē, šīs četras debess puses un riņķošana pa saulei,  – mani fascinē, ka to var attiecināt arī uz jebkuru modernu procesu."

Mākslas stacijā "Dubulti" vībotņu smarža būs sajūtama un līdz nākamā gada februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti