Kultūra

"100 baltas dvēseles" izdod albumu "Vienaldzība"

Kultūra

"Kjogen" teātra viesizrāde no Japānas

Anitai Rozentālei personālizstāde Kalnciema kvartālā

Anitai Rozentālei personālizstāde Kalnciema kvartālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kalnciema kvartāla galerijā no piektdienas, 2.septembra, būs skatāma Anitas Rozentāles personālizstāde „Fragmentētā realitāte”. Māksliniece jau septiņus gadus dzīvo Anglijā, kur arī studējusi vizuālo mākslu. Viņai ir labi panākumi mākslas konkursos, viņa piedalās grupu izstādēs, bet savu pirmo personālizstādi ļoti vēlējusies sarīkot tieši Latvijā, jo pēc dzimtenes sajūt arvien lielākas ilgas un mīlestību, un apsver arī iespēju atgriezties.

Kalnciema kvartāla galerijā no piektdienas, 2.septembra, būs skatāma Anitas Rozentāles personālizstāde „Fragmentētā realitāte”.

Anita Rozentāle

Dzimusi Jūrmalā 1990. gadā.

2012. gadā beigusi Southemptonas Solentas Universitātes vizuālās mākslas nodaļu.

2016.gadā uzsāk maģistrantūru fotogrāfijas apakšnozarē Glāzgovas Mākslas Skolā.

Kopš 2010. gada ir piedalījusies kopizstādēs Lielbritānijā, pārstāvējusi Anglijas dienvidrietumu reģionu "Lloyds TSB Art of Nurture" (2010) mākslas konkursa finālā, iekļuvusi "Salon Art Prize" finālā (2012), bija viena no 47 finālistiem "Summer Art Prize" (2016) konkursā, kā arī bija viena no 209 māksliniekiem, no kuriem tika izvēlēti 53 finālisti prestižajai "BP Portrait Award" (2016).

Darbi atrodas privātkolekcijās Lielbritānijā, Vācijā, Austrijā, Latvijā, Šveicē un ASV.

Anita Rozentāle: „Šos darbus vēl neviens vēl nav redzējis, jūs esat pirmā, kas tos redz. Pat mana mamma ir redzējusi tikai vienu."

Anitas Rozentāles darbi uzreiz šķiet ļoti personiski, to krāsu palete un arī motīvi raisa sajūtas par māksliniecei dārgām atmiņām, cilvēkiem, arī sapņu vai zemapziņas tēliem. Viņa strādā senajā cianotipijas tehnikā, kas ļauj veidot ļoti interesantas kolāžas, nojaucot robežas un sapludinot glezniecību ar fotogrāfiju:

Anita Rozentāle: „Es esmu ļoti nostalģisks cilvēks, visi darbi man ir saistībā ar atmiņām un ilgošanos. Vārdu sakot – fragmentētā realitāte. Kā to labāk izskaidrot? Kad nekas, ko mēs atceramies par savu pagātni, nav tā, kā tas ir bijis. Mēs atceramies tikai to spilgtāko, labāko, mēs izslēdzam no prāta lietas, ko mēs negribam atcerēties, un tad rodas tādi sapņu attēli, kas it kā ir reāli, bet kas nav tā notikuši."

Anita uzskata, ka viņas darbu tapšanā ļoti svarīga loma ir zemapziņai, kas pati nodiktē gleznās redzamās noskaņas, motīvus un tēlus, ne velti tik bieži viņas darbos redzami putni.

Anita Rozentāle: „Man liekas, ka man zemapziņā ir tas, ka es vienmēr blandos pa pasauli – gribas mājās, bet, kad esmu mājās, tik un tā atkal gribas projām, un tāpēc man neapzināti vienmēr ir putni bildēs. Es to nekontrolēju, viņu tur uzrodas."

"Es domāju, ka šī izstāde ir tāda psiholoģiska terapija man, jo es biju ļoti noilgojusies pēc mājām pēdējos mēnešos un laikam tas tā vienkārši raujas ārā," turpina māksliniece.

Alise Rozentāle dzimusi un augusi Latvijā, taču uzreiz pēc vidusskolas devusies studēt mākslu uz ārzemēm – Sauthemptonas Solentas Universitāti Anglijā.

Anita Rozentāle: „Kā es dabūju vidusskolas diplomu, es uzreiz pieteicos studijām ārzemēs, likās – man Rīga par šauru, vajag kaut kur izplesties, kamēr jauna."

Pirms četriem gadiem Alise Rozentāle pabeidza Sauthemptonas Universitāti, strādāja un piedalījās izstādēs Anglijā, un nu, izturot lielu konkursu, viņa iestājusies Glāzgovas mākslas skolā, kurā maģistrantūras studijas uzsāks septembrī.

Pēc studijām Anita nopietni apsver iespēju atgriezties Latvijā, bet tagad kā simboliskā pirmā atgriešanās būs viņas pirmā personālizstāde, ko viņa vēlējusies sarīkot tieši dzimtenē.

Anita Rozentāle: „Dzīvojot ārzemēs, tu saproti, ka nekas tomēr nelīdzinās mājām, un tad es sāku domāt, ka es esmu parādā Latvijai savu pirmo personālizstādi. Tomēr ir jāatrāda, ko tad latviešu mākslinieki dara ārzemēs. tā ir sevis tāda pieteikšana."

Anita ar labiem panākumiem piedalījusies vairākos Anglijas mākslas konkursos. Īpašs prieks ir par panākumu šogad, kad tikusi Nacionālās portretu galerijas konkursa finālā no kopskaitā 3000 konkursa dalībnieku.

Darbs ar kuru piedalījusies bijis ļoti, ļoti personisks.

Anglijas konkursa finālā iekļuvušais vecmammas portrets gan nebūs skatāms Anitas Rozentāles pirmajā personālizstādē Rīgā, tajā būs izstādīti paši jaunākie darbi, un izstāde „Fragmentētā realitāte” būs aplūkojama Kalciema kvartāla galerijā no 2.līdz 28.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti