Kultūras rondo

Latvijas Dizaina centrs izveidojis platformu “Dizaina palīdzības punkts”

Kultūras rondo

Inga Pērkone "Ekrāna skatuve": Aktieris kā tēls pašā filmā

Iznākusi mākslas zinātnieces Santas Hiršas grāmata "Andris Breže. Gaismas konstruktors"

«Andris Breže. Gaismas konstruktors». Par jauniznākušo grāmatu un mākslinieka nozīmi stāsta autore Santa Hirša

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

"Andris Breže. Gaismas konstruktors" – šādu metaforu savai grāmatai par mākslinieku izvēlējusies mākslas zinātniece Santa Hirša. "Galvenais uzdevums bija izgaismot šo nozīmīgo personu Latvijas laikmetīgās mākslas vēstures kontekstā," sarunā “Latvijas Radio” raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta autore.

Hirša atklāj, ka pēdējos divus gadus daudz laika un domu veltījusi Andrim Brežem. Gan profesionāli, gan personiski viņš šobrīd ir nozīmīgs mākslinieks.

"Līdz galam kā mākslinieks atklājās tikai strādājot pie grāmatas. Līdz galam viņu sapratu, kad bija iespēja iedziļināties viņa daiļradē, meklēt kopsakarības, meklēt īpašas rokraksta iezīmes," atzīmē Hirša.

Hirša stāsta, ka darbs bijis sarežģīts, jo Andra Brežes darbi nav tādi vienkārši objekti, ko var piekārt pie sienas kā gleznas vai kaut kur glabāt.

Turklāt daudzi darbi, kas aplūkoti grāmatā, nav saglabājušies, un tos būtu grūti rekonstruēt. Tāpēc daudz laika prasījusi materiālu vākšana un apzināšana.

Grāmatas autore atzīst, ka labu mākslinieku daiļrades būtību ir grūti aptvert vienā formulā. "Brežes gadījumā tas ir vēl sarežģītāk, jo viņa māksla ir ļoti daudzslāņaina. Tu it kā "atkod" vienu līmeni un ieraugi piecus vēl interesantus slāņus, kas savā starpā gan kontrastē, gan papildina," analizē Hirša.

"Ja es mēģinātu to formulēt, man šķiet, ka viņa spēja saskatīt mākslinieciskas daudznozīmības ļoti triviālās lietās, materiālā kultūrā, kurā dzīvojam, dažādās komunikāciju zīmēs. Pamanīt kaut ko daudznozīmīgu un vienlaikus arī dažādas laikmeta pretrunas atsedzošu lietās, kuru mēs, parastie cilvēki, nepamanītu un neiedomātos," raksturo Hirša.

“Andris Breže. Gaismas konstruktors”
“Andris Breže. Gaismas konstruktors”

Grāmatas dizainers Armands Zelčs savu darbu salīdzina ar kerlinga spēli, kur ir apjoms, kas virzās, un ar slotiņu mēģina trajektoriju viegli koriģēt nevis izmainīt.

"Mans piegājiens ir, ka informācija nosaka to, kādam jāizskatās dizainam. Kad saņemu informāciju, izpētu un saprotu, ko var uztaisīt," norāda Armands Zelčs.

Lai arī mākslinieks Andris Breže ir arī pazīstams kā dzejnieks Andris Žebers, grāmatā apzināti nav iekļauta viņa dzeja.

Vēl zīmīga sakritība ir, ka grāmata iznāk “interesantā laikā”, kā to dēvē Hirša, jo Andra Brežes darbība ir bijusi saistīta ar laikmeta pretrunām un kolīzijām, viņš ienāca māksla Atmodas laikā, kas bija sarežģīts un būtisks laiks. Arī savos darbos mākslinieks cenšas atsegt laika struktūras, laiku kā fenomenu.

Grāmatu izdevis apgāds "Neputns".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti