Kultūras ziņas

LTV rudenī piedāvās jaunu seriālu "Divi vienā"

Kultūras ziņas

Izrāde kā pārgājiens ar iepazīšanos

Andreja Kostromina klusums starp divām domām

Andreja Kostromina izstāde «Klusums starp divām domām» – dziļas meditācijas vīzijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Gleznas, kurās uz audekla atainots tas, ko mākslinieks redzējis dziļā meditācijā – brīdī, kad pierimušas domas un pasaule kļuvusi tāda, kādai tai ir jābūt. Tā var raksturot Lielbritānijā dzīvojošā Latvijas mākslinieka Andreja Kostromina jaunāko izstādi “Klusums starp divām domām” “Happy Art Museum” telpās.

Šajā izstādē viņš aicina skatītāju atslēgt nemitīgi auļojošo prātu un ierastās domas un mākslas darbus uzlūkot ar sirdi kā vizuāli ietērptu vibrāciju.  

Gandrīz desmit gadus mākslinieks Andrejs Kostromins, īstajā uzvārdā Dinvalds, par savu dzīvesvietu sauc Lielbritāniju, tāpēc pēc ielidošanas otrdienas naktī dzimtenē viņš vēl aizvien jūtoties kā sapnī.

Iepriekš mākslinieks Rīgā viesojies 2014. gadā, kad atklāja viņa izstādi, un vēsture atkārtojas – šoreiz, lai “Happy Art Museum” telpās skatītājam gleznu valodā izstāstītu par apskaidrības mirkļiem, kas pieredzēti meditācijā.

“Es domāju, ka gleznai jārodas tāpat kā dzejai uzreiz – tev viņa jāierauga kaut kur. Es meditēju un mēģināju iedziļināties sevī, un tur es varēju redzēt daudzas galerijas, un īstenībā tās galerijas nepieder tev, kad tu iedziļinies dziļāk par savu prātu,” stāstīja mākslinieks.

“Tie darbi – es esmu viņus uztaisījis, bet man nav sajūtas, ka tie ir mani, jūtos kā starpnieks starp kaut kādu pasauli – iekšējo un ārējo,” atklāja Kostromins.

“Visas tās bildes bija ieraudzītas kaut kur iekšā, kur viņas ir ļoti daudz un ļoti smukas, un dažas no tām man gribējās uztaisīt reālas, lai kāds cits arī varētu to redzēt, ko redzu, kad es meditēju; dažas tās gleznas ir ļoti, ļoti skaistas, bet man neiznāk nekad 100% to uztaisīt – tas ir sāpīgi dažreiz,” atzina mākslinieks.

Mākslinieka vārdiem runājot – šie darbi esot vibrācija, kas izteikta vizuāli, uz audekla daudz eksperimentējot ar akrilu, tā rezultātā gleznas gan burtiskā, gan pārnestā nozīmē tapušas daudzslāņainas.

Tās uzlūkojamas tieši tāpat, kā veidotas – bez liekām domām, tāpēc arī vārdu savirknējums “Klusums starp divām domām” otas meistaram šķitis piemērotākais kopsaucējs tam, ko pēdējā gada laikā radījis.

“Nevajag domāt, tur nav principā kaut kāda sižeta – ir kaut kādi objekti, bet tie jāuztver, mēģinot atslābināties un vienkārši vērot, pārtraukt iekšējo dialogu, ko mēs visi darām. Es domāju, ka tas ir labākais veids, kā skatīties uz šiem maniem darbiem,” sprieda Kostromins.

Lai arī afišās lasāms, ka 27 Andreja Kostromina meditāciju vizuālie nospiedumi “Happy Art Museum” telpās būs skatāmi līdz 28. augustam, jau tagad zināms, ka izstādes termiņš tiks pagarināts vismaz par nedēļu.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti