Andra Vītoliņa «Vakareiropas noriets» Liepājas muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

30. jūnijā plkst. 17 Liepājas muzejā atklās Andra Vītoliņa izstādi “Vakareiropas noriets”. Liepājas muzejā mākslinieks izstādi iecerējis kā radošu procesu – eksponējot gan jau radītus mākslas darbus, gan veidojot jaunu mākslas darbu.

Andris Vītoliņš uzskata, ka cilvēka tieksme pēc nobeigtības un pilnības nereti robežojas ar fatālismu. Naivā cerība pēc pabeigtas un pareizas pasaules ir bezjēdzīga. Viss plūst un mainās, tā Dievs ir iekārtojis šo pasauli. Un šī izstāde ir sava veida liecība par šiem procesiem.

Mākslinieks izstādes apmeklētājus aicina piedalīties gleznas tapšanas procesā, un jūlija sākumā ikvienam būs iespēja vērot, kā top jauns mākslas darbs. Andris Vītoliņš plāno nākt katru dienu un skatītāju acu priekšā radīt 200 x 360 cm lielu gleznu.

Par pamatu izstādei ir šopavasar tapušais projekts, ko mākslinieks izrādīja Tallinā galerijā “Fahle”. Mākslas kritiķis un izstāžu kurators Indreks Grigors (Igaunija) atzīst: “Arhitektūrai ir nozīmīga loma Andra Vītoliņa darbos. Daudzi, kam ir priekšzināšanas Latvijas mākslā, pazīst Vītoliņu kā tērauda labirintu un nepabeigtu debesskrāpju motīvu autoru. Taču tas, kas reiz sākās kā urbānās pētniecības ceļojumi uz fabrikām, ir novedis  mākslinieku līdz atskārsmei par arhitektūru kā sabiedrības politizētās pašizpausmes - kultūras simptoma centrālo elementu. Pagājušajā gadā viņš piedalījās ikgadējās Tartu Mākslinieku savienības izstādē ar vizionāri ģeometriskās struktūrās sablīvētu kompozīciju „Konfrontējot arābus” (2015), kuras iedvesmas avots bija ceļojums uz Emirātiem. Taču pēdējā laika notikumi ir vērsuši mākslinieka uzmanību no Austrumiem uz Rietumiem. Šobrīd nepatikšanās ir pati Vakareiropa, kas šķietami tic universāli standartizētai un masveidīgi producētai vērtību sistēmai.”

Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras vadītājs, asoc. prof. Andris Vītoliņš aktīvi organizē personālizstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs – Dānijā, Zviedrijā, Austrijā, Vācijā, Francijā, Igaunijā, Slovēnijā u.c. Mākslinieks darbojas arī kā izstāžu un citu mākslas projektu kurators.

Andra Vītoliņa darbi atrodas daudzās privātās un publiskās kolekcijās, piemēram, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Baku Modernās mākslas muzejā (Azerbaidžānā), Igaunijas Mākslas muzejā KUMU, kā arī „Red Bull” dibinātāja Dītriha Matešica (Dietrich Mateschitz) prestižajā privātkolekcijā ekspozīciju paviljonā „Hangar-7” Zalcburgā, Austrijā.

Andra Vītoliņa izstāde “Vakareiropas noriets” Liepājas muzejā skatāma līdz 28. augustam. Ieeja bez maksas.

Andris Vītoliņš, kurš tikko Liepājas muzejā atklāja savu izstādi  „Vakareiropas noriets”, ir viens no radošā vasaras simpozija „Māksla&Nauda” iniciatoriem.  „Māksla&Nauda” – tāds divu dienu temats radošajam vasaras simpozijam, kas notiek Kuldīgā. Par mākslas un naudas, mākslinieka un tirgus, kā arī mākslinieka un kuratora attiecībām runāja un rosināja diskutēt vairāki vieslektori no Latvijas un ārvalstīm. Simpoziju rīko Kuldīgas mākslinieku rezidence.

Radošais simpozijs "Māksla&Nauda" Kuldīgā
00:00 / 04:44
Lejuplādēt
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti