Kultūra

Par Tokalova filmu "Tas, ko viņi neredz"

Kultūra

Eduarda Smiļģa 130. gadskārtā atklāta skatuves meistaram veltīta izstāde

Andra Prigičeva Lāčplēsis - stāsts par nacionālās pašapziņas celšanu

Andra Prigičeva Lāčplēsis - stāsts par nacionālās pašapziņas celšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājas muzejā šobrīd apskatāms vairāk nekā divus metrs liels lācis – Lāčplēsis –, kā saka pats darba autors Andris Prigičevs. Autora radītais laikmetīgās mākslas objekts ieguva galveno balvu Liepājas vizuālās mākslas izstādē „Pilsētas skaņa mākslā”. Iespaidīgā izmēra darbam dots nosaukums „Nacionālās pašapziņas celšanas akts”.

Liepājas muzejā pašlaik skatāma Liepājas vizuālās mākslas izstāde „Pilsētas skaņa mākslā”. Kopumā izstādei atlasīti vairāk nekā 50 darbi, kurus vērtēja mākslas nozares eksperti, atklāj muzeja direktore Dace Kārkla. Liepājas muzejs tradīciju atjaunoja pirms aptuveni desmit gadiem, taču priekšvēsture ir daudz senāka.

Liepājas muzejs katru gadu arī nopērk kādu no darbiem, lai papildinātu muzeja krājumu, kā arī pasniedz balvas. Šogad galveno balvu ieguva mākslinieka Andra Prigičeva laikmetīgās mākslas objekts "Nacionālās pašapziņas celšanas akts".

Pats mākslinieks par šo faktu ir pārsteigts, turklāt viņš necerējis, ka viņa radīto objektu izstādīs muzejā, jo citviet saņemti atteikumi. Stāsts ir par Lāčplēsi, saka autors:

''Pamatā ir Lāčplēša eposs, viņa pirmais varoņdarbs. Visi mēs zinām par Lāčplēsi, kaut kad esam lasījuši. Tagad mudinu atkal palasīt. Nacionālā pašapziņa – nu nav aktuāla viņa...''

Autors pats sev uzdevis jautājums par nacionālo pašapziņu. Varbūt, ka tas pat nav būtiski šajos laikos, saka autors. Ar saviem palīgiem viņš radījis vairāk nekā divus metrus lielu lāci, kurš pats sev noņem galvu. Sauklis skan – ''Uzvari zvēru sevī''. Vienlaikus šis simboliskai tēls runā par vardarbības tēmu sabiedrībā. Kamēr cilvēkus pašus neskar vardarbība, viņi to skatās un viņiem tā patīk, saka mākslinieks:

''Viņš jūtas komfortabli, viņam patīk skatīties vardarbību, lai gan saka, ka nepatīk. Un mēs patiesībā melojam, jo tas rada mūsos kaut kādu psiholoģiska komforta sajūtu, kad citam ir slikti, bet mums ir labāk. Man liekas, Lāčplēsim pirmais bija tas varoņdarbs – pašam nākušam no lāča, uzvarēt lāci, pārplēst viņu uz pusēm. Tur it tā kā simboli, un es vēlreiz izmantoju šo simbolu.''

Lai arī bieži vien saistībā ar Liepājas mākslinieka kontekstā tiek lietots apzīmējums – provokācija, autoram pašam tā vis nešķiet. Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla spriež, ka mākslinieks runā par šobrīd aktuālo.

''Tas ir laikmetīgās mākslas objekts, kas uzrunā cilvēkus, un tas ir laikmetīgās mākslas uzdevums. Tāpat kā medijs, kā žurnālists uzraksta rakstu, lai kaut ko pateiktu un liktu sabiedrībai aizdomāties, tā mākslinieks piedāvā savu objektu, lai raisītu domas,'' saka Kārkla.

Andra Prigičeva darbu atzinīgi novērtējusi arī žūrijas komisija, kas izvēlējās šī gada Liepājas mākslinieku darbus. Ne velti darbs runā par nacionālās pašapziņas jautājumiem.

Mākslinieks Andris Prigičevs aktualizē nopietnas tēmas, veidojot darbu no dažādām maza izmēra rotaļlietām. Jauna izstāde gaidāma nākamajā rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti