Kultūras ziņas

Brīvdabas baleta festivāls Jūrmalā

Kultūras ziņas

Jauno teātra profesionāļu protesti

Izstāde "HERE" pret stereotipiem tēlniecībā

Andra Maračkovska izstāde lauž stereotipus tēlniecībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mainīgā telniecības valodā atsulguļotā personalizstādē tēlnieks Andris Maračkovskis sadarbībā ar Latvijas Mākslinieku savienību atklājis izstādi "Here" ("Šeit"). Izstādē eksponētā instalācija tapusi izmantojot ne tikai ierastos tēlniecības materiālus, bet arī ūdeni, gaismu, skaņu un video.

Ūdens, plastmasas maisiņi, televizors, sagāzušies dēļi, stiklašķiedra, putuplasts, papīrs, plastmasa trubas, silikons un ūdens sūkņi ir tikai dažas no sastāvdaļām nedaudz skarbai atmosfērai tēlnieka Andra Maračkovska personālizstādē "Here", kura atklāta Latvijas Mākslinieku savienības radošajā kvartālā "Ķombināts māksla".

"Kompozīcija veidojas pēc izjūtām. Kad aizej un no viena stūra paskaties, kā tas darbojas, tad pārliec uz otru pusi. Tā ir kā spēle pašam ar sevi un ar materiāliem," stāsta tēlnieks Andris Maračkovskis.

Izstādē dominē video instalācija, ietverot arī tādus elementus kā kapakmens malu, kurā tēlnieks atspoguļo ik rīta pamošanās sajūtu. Ūdens ir tas, ko mākslinieks visbiežāk izmanto savos darbos - šajā izstādē tas ir gan redzams, gan dzirdams, gan jūtams gaisā. Darbs parāda cilvēka būtības īslaicīgumu.

"Šeit ir tēlnieciskās valodas, latviskās formas normāls turpinājums. Ja agrāk tas bija bronza, granīts, koks - tādi stabili tēlniecības materiāli, tad tagad Andris strādā ierastajos materiālos, paturpinot antīkās formas un iespaidus, kur ir tikai šīs atskaņas," norāda Latvijas Mākslinieku savienības prezidents      Igors Dobčins.

Autors uzskata, ka bieži mēs nepamanām jaunu sākumu sevī un apkārt - viss notiek šeit un tagad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti