Amsterdamā izstādīts Vinsenta van Goga pašnāvības ierocis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vinsenta van Goga muzejā Amsterdamā izstādīts mākslinieka pašnāvības ierocis. Līdz šim par tā eksistēšanu zinājuši tikai daži van Goga mākslas un personības eksperti. 

Līdz šim ieroci rūpīgi glabājis kāds privātkolekcionārs un publiskai apskatei tas nav bijis pieejams.  

Amsterdamas slavenajā Vinsenta van Goga muzejā atklāta jauna izstāde, kas vēstī par pasaules slavenā postimpresionista dzīves pēdējiem 18 mēnešiem, kas aizritējuši garīgās mokās. Izstādes galvenais eksponāts ir mazkalibra revolveris, kas, iespējams, ir tas pats ierocis, ar kuru van Gogs sevi sašāva krūškurvī 1890. gada 29. jūlijā.

Rūsas saēsto šaujamo pēc aptuveni 70 gadiem nejauši atradis kāds zemnieks. Ieroču eksperti un arheologi atzinuši, ka ieroča vecums sakrīt ar van Goga nāves laiku. Turklāt šaujamā gailis ir nospiests, kas apliecina - tas bijis lietots.

 "Viņš sevi sašāva krūtīs un zaudēja samaņu. Pēc kāda laika samaņu atguva un meklēja ieroci, lai iesākto pabeigtu. Bet, nespēdams to atrast, devās atpakaļ uz krogu, kurā bija apmeties, un pēc laika no ievainojuma mira,” pastāstīja Amsterdamas van Goga muzeja pētnieks Teio Mēdendorps.

Izstādē arī aplūkojama van Goga ārsta pieraksti pēc mākslinieka nogrieztās auss apskates. Tā atklāj, ka viņš sev bija nogriezis nevis pusi auss, kā uzskatīts līdz šim, bet visu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti