Amerikāņu mākslinieks Garsia keramikā radījis latviešu dievību portretējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aizputes SERDES darbnīcu un rezidenču centrā tapuši latviešu dievību portretējumi. Keramikā tos veidojis amerikāņu mākslinieks Kristofers Garsia. Viņš izveidojis māla skulptūras, kam iedvesmu un tēlus meklējis latviešu folklorā un mitoloģijā. Mākslinieka darbi būs apskatāmi Aizputes novada Tūrisma informācijas un Mūžizglītības centrā līdz pat augusta beigām.

Kristofers Arturs Garsia ir amerikāņu keramiķis no Ņujorkas, kas veido ekspresīvas figurālas skulptūras. Latvijas Radio mākslinieku satiek laikā, kad viņš vēl strādā, lai izveidotu Lāčplēsi.

Kristofers Garsia stāsta, ka pirmie priekšstati par to, kas ir latviešu folklora un mitoloģija, iegūti internetā: „Pirms gada es biju Somijā un Igaunijā, man ļoti ieinteresēja baltiešu folklora.  Man tā ir pavisam citāda un neparasta pieredze. Kad es ierados šeit, latviešu folkloras un mitoloģijas  izpēte man kļuva par lielu izaicinājumu.”

Vispirms viņš lasījis par vilkati, vēlāk sācis pētīt dažādas dievības, varoņus un mītiskas radības. No tiem īpašu uzmanību pievērsu dēmoniskajam lietuvēnam un pūķim. Tēmu lokā ir divi kultūrvaroņi – Kurbads un Lāčplēsis, bet no dievību panteona izvēlēts Mēness, Pērkons un Veļu māte.

„Es nekad nebiju dzirdējis par lietuvēnu, biju tikai redzējis gleznu. Atradu ziņas par to, ko tas īsti nozīmē - pamosties no rīta it kā ar smaguma sajūtu vai tevī naktī, kas nospiež, bet tu nesaproti kas tas ir. Uzzināju – lai lietuvēns dotos prom, ir jāpaceļ kājas īkšķis,” stāsta mākslinieks.

Mākslinieks krāsainās un spilgtās skulptūras veidojis no māla un auduma. Viņa favorīts izrādījies velns. „Man tas ir kaut kas jauns, ko iemācīties un pētīt. Izrādās velns jums nemaz nav tik ļauns, viņš drīzāk staigā apkārt un dara muļķības,” norāda Garsia.

Kristofers Garsija stāsta, ka skulptūras uz Amerikas Savienotajām Valstīm viņš nevedīs, jo tas izmaksāšot pārāk dārgi. Viņa radītie darbi paliks Latvijā. 

Kristofers ir arī mākslas žurnālists un fotogrāfs, kas publicējis vairāk nekā 20 rakstus par vizuālo mākslu, ceļojumiem, individuāliem māksliniekiem un mākslas centriem dažādos, gan vietēja, gan starptautiska mēroga mākslas žurnālos. Mākslinieks radījis desmit skulptūras, kas tagad nonākušas Aizputes novada Tūrisma informācijas un Mūžizglītības centrā, kur tās būs apskatāmas līdz pat augusta beigām.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti