Aleksejs Naumovs Itālijā uz mājas sienas uzgleznojis kuģu ceļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektors prof. Aleksejs Naumovs, piedaloties XXIV Freskas glezniecības biennālē Docā, radījis sienas gleznojumu, kurā atainoti kuģu ceļi bezgalīgā, tirkīzā zaigojošajā jūrā.

LMA rektora darbs skatāms uz ēkas mūra 20. septembra ielā 64 (via XX Settembre 64) Docā. Gleznojums simbolizē Baltijas jūras un Vidusjūras, Docas un Rīgas, valstu, kultūru un cilvēku satikšanos.

Biennāle norisinājās no 11. līdz 15. septembrim. Kuratores Fabiolas Naldi (Fabiola Naldi) vadībā šogad biennālē jaunus sienas gleznojumus radīja pieci mākslinieki. Aleksejs Naumovs piedalīties biennālē bija aicināts jau otro reizi. Pirmā pieredze Docā gūta 1995.gadā, kad par biennāles ietvaros radīto darbu Naumovs saņēma apbalvojumu – „Zelta grifu”.

Sekojot ilggadējai tradīcijai, arī šogad biennāles norisē saglabāts uzsvars uz publikas iesaisti – mākslinieki rada freskas brīvā dabā, pilsētniekiem aktīvi iesaistoties un palīdzot darba tapšanas procesā. Jaunos gleznojumus oficiāli atklāja 14.septembrī

Doca ir neliela viduslaiku pilsēta netālu no Boloņas. Pilsētu unikālu dara biennālēs gadu gaitā tapušās freskas, kas skatāmas uz namu mūriem teju katrā pilsētas ielā un laukumā. Ne velti Docu dēvē par „mākslas pilsētu” un „galeriju brīvā dabā”. Mākslas piesātinātā pilsētvide ir arī viens no iemesliem, kādēļ Doca kļuvusi par ceļotāju iemīļotu galamērķi. Pirmās freskas tapušas 60.gados – laikā, kad Doca bija nomaļa, mazpazīstama pilsēta tālu no attīstības centriem un tūrisma ceļiem.

Tradīcijai turpinoties, Freskas glezniecības biennāle izaugusi pār vērienīgu, modernu mākslas notikumu. Kopš tās dibināšanas biennālē piedalījušies vairāk nekā 200 mākslinieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti