Aleksejs Naumovs – Baltvilka balvas pretendents grāmatu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aleksejs Naumovs par ilustrācijām Ineses Zanderes grāmatai “Kaķis brīvdienās” (liels un mazs) izvirzīts Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Grāmatu māksla”. Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendentu.

Grāmatas izdevēji uzsvēruši, ka šo grāmatu var aplūkot gluži kā Alekseja Naumova gleznu izstādi ar plašām, daudzkrāsainām ainavām, kurās vērojama mazpilsēta, lielpilsēta un piepilsēta, jūras vējš pāri torņiem un jumtiem, vasarnīcas, parki, pils un operas nams - vietas, kur norisinās krājuma pasaku darbība.

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektors, gleznotājs Aleksejs Naumovs bērnu grāmatu ilustrācijā guvis ievērojamus panākumus: Latvijā viņš saņēmis gan Jāņa Baltvilka balvu, gan Pastariņa prēmiju, viņa ilustrācijas ieguvušas arī starptautisku atzinību un iekļautas Starptautiskās Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (IBBY) Goda sarakstā. Baltvilka balvas žūrijas dalībnieks arhitekts Uldis Lukševics, kura lasīšanas pieredze saistīta ar viņa trīs bērniem, atzīst: “Ir svarīgi veidot lielas bērnu grāmatas ar košām ilustrācijām, dzīvīgām krāsām”.

“Aleksejs Naumovs šajā grāmatā demonstrē savu māksliniecisko virtuozitāti,” vērtē mākslinieks Juris Petraškevičs. “Viņš spēj radīt gan milzīgas, visu atvērumu aizpildošas ilustrācijas, gan veidot mazus, kompaktus, bet pašpietiekamus gleznojumus.”

Un patiešām, viens no grāmatas valdzinājumiem ir ne tikai apskatīt lielās, krāšņās ilustrācijas, bet katras pasakas nobeigumā sameklēt nelielu tēlu, kurā kāds vai kaut kas met noslēpumainu ēnu.

Stāstot par to, kā grāmatu uztvēra viņas bērni, rakstniece Ieva Melgalve saka: “Tā ir viena no grāmatām, kas pirmām kārtām piesaista ar ilustrācijām, tās ir pilnvērtīgi mākslas darbi, kas tekstu nevis “paskaidro” vai “ataino”, bet interpretē, reizumis izstāstot vairāk, nekā izlasāms vārdos: jo īpaši to var teikt par īsākajiem un vienkāršākajiem stāstiem. Trīsgadīgā Stella aizrautīgi iegrima košajās, emocionālajās un pārsteidzoši detalizētajās gleznās. Šķiet, ka šajā grāmatā izdevies panākt pilnīgu līdzsvaru starp teksta un mākslas daļu – un to faktiski ir iespējams izbaudīt un izprast gan kā mākslas darbu krājumu, kur teksts ir otršķirīgs (kā to darīja mazā Stella), vai ignorēt attēlus, lasot tikai tekstu (kā to darīja trīspadsmitgadīgais Džonatans).”

Baltvilka balvas žūrijas viedokli izteikusi Santa Remere:  “Bērnu ilustrētās literatūras grandu – izcilās stāstnieces Ineses Zanderes un talantīgā krāsas meistara Alekseja Naumova – kopīgi veidotais pasaku krājums izskan vērienīgi kā četrrocīgi spēlēta fantāzija. Ar dīko, bet uzmanīgo skatienu – kā kaķim šūpuļtīklā uz grāmatas vāka – mākslinieks spēj notvert to brīdi pirms iesnaušanās, kad ikdienas ainavā ienāk pārpasaulīgais un brīnumainais, un pārvērst šīs vīzijas plašās, košās un ticamās ilustrācijās.”

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti