Aldis Kļaviņš aicina uz pašportretu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

27. maijā plkst. 17 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 atklās Alda Kļaviņa izstādi “Satiekot sevi”. Mākslinieks šoreiz skatītājiem piedāvā retrospektīvu pašportretu izstādi.

Aldis Kļaviņš atzīst, ka ideja izstādei radusies kādā sarunā ar muzeja direktori Daci Kārklu pirms pāris gadiem. Domu par pašportretu izstādi viņš pieņēmis kā motivāciju un uzdevumu.

Rezultātā radies kas līdzīgs autobiogrāfijai bildēs jeb ilustrētam dzīves gājumam, jo senākais un pats pirmais pašportrets ir zīmēts 1957. gadā, kad vēl neesot bijusi doma par studijām Latvijas Mākslas akadēmijā.

Izstādē mākslinieks rāda divdesmit trīs pašportretus. Darbi aptver mākslinieka radošo ceļu no sešdesmito gadu beigām līdz šodienai. Aldis Kļaviņš ir atskatījies uz tālo bērnību un attēlojis savu ceturto dzimšanas dienu, kā arī citus notikumus savā dzīvē.

Mākslinieks Aldis Kļaviņš piebilst: “Savā ziņā šī ir ārpusplāna izstāde, jo ierasti personālizstādes ir veidotas ik pa pieciem gadiem. Īstenībā nākamajai izstādei vajadzētu notikt 2018. gadā, kad Latvijai būs 100, bet man 80 gadi.”

Aldis Kļaviņš dzimis 1938. gada 27. maijā Madonā dzelzceļnieka un zemnieces ģimenē. Bērnība pagājusi Mārcienas pagasta “Vilkārēs”. Pēc pamatskolas beigšanas mācījies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā un Rīgas Kultūras un izglītības darbinieku tehnikumā. Pēc obligātā dienesta padomju armijā 1961. gadā iestājies Latvijas Valsts mākslas akadēmijā. 1967. gadā absolvējis Glezniecības nodaļu ar diplomdarbu “Vingrotājas”. No 1969. gada Latvijas Mākslinieku savienības biedrs un izstādēs piedalās kopš 1966. gada.

Kļaviņš strādājis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā par pedagogu, direktoru un mācību daļas vadītāju. 1976. gadā kļūst par Liepājas teātra galveno mākslinieku un strādāja tur līdz 1988. gadam.

No 1988. gada strādā Liepājas Universitātē. 2003. gadā ieguvis Humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslās. Šobrīd Aldis Kļaviņš ir Liepājas universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes vizuālo mākslu profesors. Mākslinieks aktīvi piedalās izstādēs un plenēros, vienmēr ir līdzās Liepājas mākslas dzīves notikumiem.

Izstāde skatāma no 27. maija līdz 31 jūlijam. Ieeja bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti