Aktualizējot Laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību, atklāj mākslas parku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai aktualizētu Laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību un iepazīstinātu sabiedrību ar būtisku Latvijas laikmetīgās mākslas vēstures segmentu, bijušās tekstilfabrikas “Boļševička” teritorijā 3. jūnijā tiks atklāts mākslas parks ar nosaukumu “Mobilais muzejs. Nākamā sezona”, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) pārstāvji. 

Mākslas parka tapšanā piedalās mākslinieki Aigars Bikše, Ēriks Božis, Evelīna Deičmane-Vida, Ivars Drulle, Reinis un Krista Dzudzilo, Dace Džeriņa, Andris Eglītis, Katrīna Neiburga, Jānis Noviks, Kirils Panteļejevs, Monika Pormale, Artūrs Virtmanis, Brigita Zelča-Aizpure. Tajā būs apskatāmi darbi, kas tapuši dažādos mākslas projektos pēdējo 30 gadu laikā.

"Šie mākslas objekti “bez mājām” būtu pelnījuši atrasties Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijā, taču šeit, atrauti no to sākotnējā konteksta un izstādīti kopā, tie veido jaunu polifonisku Latvijas mākslas vēstures attīstības vēstījumu un aktualizē laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību," norādīja LLMC.

“Veidojot šo projektu, atsaucu atmiņā izstādi, kuru 2007. gadā kūrēju toreizējā Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izstāžu telpā ‒ Andrejsalas korpusu ceha zālē un projektu telpā “Ēdnīca”. Izstāde ar nosaukumu “Mobilais muzejs” aicināja pievērst uzmanību tai laikā aktualizētajai laikmetīgās mākslas muzeja iecerei – muzeja skici bija veidojis slavenais arhitekts Rems Kolhāss, paredzot par muzeju pārveidot vēsturisko Andrejsalas termoelektrocentrāles ēku. LLMC tolaik aicināja domāt ne tik vien par muzeja ēku, bet arī par muzeja kolekcijas veidošanu un plānotā muzeja vīziju," norises kontekstu iezīmēja tās kuratore un LLMC direktore Solvita Krese.

Viņa norādīja: "Apzinot šodienas situāciju, nevar nepamanīt virkni līdzību – mēs veidojam mākslas ekspozīciju degradētā postindustriālā pilsētas teritorijā un joprojām uzdodam tos pašus jautājumus. Kad Latvijā būs laikmetīgās mākslas muzejs? Kāds tas būs? Kā tiek veidota topošā laikmetīgās mākslas kolekcija?

Šis gadu desmitiem gaidītais laikmetīgās mākslas muzejs jau kļuvis par imagināru tēlu, tādu kā atpazīstamu seriālu varoni, kas ik pa brīdim ieslīd Latvijas kultūrpolitikas kadrā.

Tāpēc arī šī gada vasarā iecerētajai ekspozīcijai bijušās tekstilfabrikas “Boļševička” teritorijā tiek dots nosaukums “Mobilais muzejs. Nākamā sezona”."

Tēma tiks aktualizēta arī ar publiskās programmas palīdzību. Mākslas parka “Mobilais muzejs. Nākamā sezona” un festivāla “Survival Kit” publiskās programmas šogad apvieno kopīgs nosaukuma un tematiskais ietvars “Fiktīvais muzejs”, tādējādi veidojot iluzora muzeja struktūru, kas sastāv no nākotnes un pagātnes muzeju departamentiem. Nākotnes muzeja departamenta pārziņā esošos jautājumus diskusijās un pasākumos sešās sērijās risinās mākslas parka notikumi. Savukārt pagātnes muzeja departamenta platforma būs festivāla “Survival Kit 12” publiskā programma, kurā ietvertas diskusijas, mākslinieku autorvakari, procesuālās mākslas un izglītības programmas aktivitātes. Ir paredzēta arī mākslas vēstnešu līdzdalība. To, cik plaši tiks īstenoti publiskās programmas pasākumi, noteiks epidemioloģiskā situācija.

Apjomīgo mākslas ekspozīciju ārtelpā – muzejā bez sienām, to varēs apmeklēt individuāli, sekojot digitāli sagatavotam norises ceļvedim un audiogidam.

Mākslas parks apmeklētājiem būs pieejams bez maksas un tas būs atvērts trīs dienas nedēļā ‒ ceturtdienās un piektdienās no pulksten 14.00 līdz 20.00, bet sestdienās 12.00 – 20.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti