«Aiztikt drīkst nebaidīties» - izstāde, ko var gan apskatīt, gan aptaustīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Esam pieraduši, ka mākslas darbi izstādēs baudāmi ar acīm un pieskarties tiem nav atļauts. Māksliniece Agnese Matisone lauzusi šo principu un radījusi darbus, kurus ikviens ir aicināts gan apskatīt, gan aptaustīt, jo darbiem ir speciāla faktūra.

Izstāde ir īpaša velte neredzīgiem cilvēkiem, bet interesanta tā būs ikvienam mākslas mīļotājam. Tai dots nosaukums „Aiztikt drīkst nebaidīties”, un no šodienas to var apskatīt Latvijas Neredzīgo bibliotēkā, kas atrodas Juglā.

Agneses Matisones mākslas darbi izvietoti Neredzīgo bibliotēkas lasītavā uz galda, un bibliotēkas apmeklētāji ar lielu aizrautību tos cenšas sajust un izzināt ar rokām. Savās asociācijās viņi labprāt dalās ar mākslinieci, kādam asociācijas ir ļoti tēlainas, kādam ļoti konkrētas un tiešas: „Interesanti, kas ir šis? Pirmā asociācija man bija ar asarām, piedodiet…”

Agnese Matisones darbiem ir dažāda tematika, tomēr visvairāk viņa apspēlējusi sev tuvos Latvijas zemes un purva motīvus, ko dēvē par saviem spēka avotiem. Darbi radīti speciāli šai izstādei, tādēļ tiem piemīt ļoti izteikta faktūra, tie veidoti, kombinējot visdažādākos materiālus – audumus, džutas diegus, dažādu struktūru papīrus, akrila gleznojumus.

„Taisot šos darbus, es speciāli padomāju, lai viņi iztur slodzi, lakoju un visādi eksperimentēju, bet piedomāju arī, lai nav nekā asa, kas varētu savainot pirkstus. Strādājot domāju arī par to, lai interesanti būtu ne tikai neredzīgiem cilvēkiem, bet ikvienam,” par iegūtajām faktūrām stāsta māksliniece Agnese Matisone.

Viens no pirmajiem izstādes apmeklētājiem ir Andris Kalniņš, kurš ļoti rūpīgi ar rokām izzina darbus: „Interesanti, kaut kas savādāks. Man vislabāk patika purvs ar ogām un sūnām, kā arī pujene, ko ļoti labi varēju atpazīt”.

Izstādes apmeklētāju Kristīni Lapuhu sajūsmina izdomas bagātais materiālu izmantojums darbos, par kuru viņa interesējas sarunā ar mākslinieci. Pēc iepazīšanās ar izstādi Kristīne Lapuha atzīst, ka viņu visvairāk iespaidojis darbs, kurā viņa sajutusi acociācijas ar grieķu kultūru:

„Tur apakšā bija saburzīti papīra fragmentiņi uzlīmēti, un man radās asociācijas ar Krētas kultūras senajiem rakstiem, kas ir saglabājušies līdz mūsdienām”.

Izstādes idejas autore ir Latvijas Neredzīgo bibliotēkas bibliotekāre Laura Tālberga, kura mākslinieci Agnesi Matisoni uzrunāja pēc tam, kad kādā izstādē Liepājā bija pamanījusi Agneses gleznu „Aiztikt drīkst nebaidīties”, kuru tiešām drīkstēja ne tikai skatīties, bet arī aptaustīt.

„Es kā pa jokam pieminēju, ka būtu labi to darbu atvest līdz mums, jo tas ir tieši kā radīts neredzīgam cilvēkam. Agnese teica – jā, es atvedīšu ne tikai šo, bet vēl arī citus darbus. Un no rudens līdz janvārim strādāja pie šo darbu izveides,” stāsta Laura Tālberga.

Uz izstādi „Aiztikt drīkst nebaidīties” ir aicināts ikviens mākslas mīļotājs, jo darbi ir ne tikai rokām sajūtami, tos ir ļoti interesanti arī aplūkot. Izstāde Latvijas Neredzīgo bibliotēkas lasītavā būs skatāma līdz 18.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti