Aizputē pa atslēgas caurumu var ielūkoties «pasaulē mazākajā izstāžu zālē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aizputē pa atslēgas caurumu var ielūkoties "pasaulē mazākajā izstāžu zālē" – izstāžu zāli veido vien askētisks apgaismojums un 10 centimetrus liels stikla kubs, kur tapis pirmais mākslas darbs "Kubkultūra". Tā autore ir māksliniece Agnese Rudzīte. Mazo izstāžu zāli veido biedrība "Linmeijers" sadarbībā ar arhitektu Ivaru Šmitu.

Aizputē pa atslēgas caurumu var ielūkoties «pasaulē mazākajā izstāžu zālē»
00:00 / 05:41
Lejuplādēt

Pulksten 11.11 un 2022. 11.11. ­– tik zīmīgā laikā un skaitļu kombinācijā, svinīgā atmosfērā, kur jau "Linmeijera" mājas saimnieki uzbūruši tuvojošo Ziemassvētku smaržu, durvis vērusi "pasaules mazākā izstāžu zāle". To veidojis arhitekts Ivars Šmits, kurš iesaistījies arī senās "Linmeijera" ēkas atjaunošanā: "Mūsu un "Linmeijera" sadarbība sākās ar to, ka viņi mani piesaistīja kā šī ēkas arhitektu. Bija visādi varianti, ko darīt tur un tur... Likās, ka tā būtu papildu vieta, punkts "Linmeijera" traktierī, kur nebūtu tikai kafejnīca, vīns vai kruasāns, bet arī māksla. Aizdomājos par bonsai kociņiem Japānā, cik tie ir egoistiski – tendēti uz sevi un ģimeni, tikai man un es, bet ir arī liela ķēpa ar to kociņu. Likās, ka tas būtu labs koncepts izstāžu zālei. Var paskatīties, bet tikai tu viens pats. Formāts – pasaules mazākā izstāžu zāle."

"Pasaulē mazākā izstāžu zāle"
"Pasaulē mazākā izstāžu zāle"

"Linmeijers" ir viens no Aizputes arhitektūras paraugiem, kur reiz bijusi dzīvojamā ēka, restorāns, ēdnīca, sīkpreču bode, maiznīca, traktieris un viesnīca. Gluži kā "Linmeijera" daudzās sejas cauri laikiem tapis arī pirmais mākslas darbs "pasaules mazākajā izstāžu zālē". Savu sajūsmu un gandarījumu par iespēju piedalīties atklāšanas notikumā pauž māksliniece Agnese Rudzīte. Pirmkārt, viņu uzrunājis nelielais formāts: "Vēl lielākā sajūsma es biju, kad man atveda šo kubu. 10 reiz 10 ir ļoti mīļš formāts, bet 10 reiz 10 ir izstāžu zāle, darbam bija jābūt mazliet mazākam. Šeit tiek apkopota mana milzīgā interese par kultūras slāņiem. Kad pilsētās remontē un rok tās lielās bedres, es varu stāvēt un skatīties tos slāņu. Patīk tas, ka slāni pa slānim izmanto dažādus materiālus un veido stāstījumu. Tik feini, ka vari redzēt no visām pusēm. Augšā ir mana punktojumu grafika, kas top no maziem punktojumiem, mana mīļā dabas tēma."

"Pasaulē mazākā izstāžu zāle"
"Pasaulē mazākā izstāžu zāle"

Šāds formāts vienlaikus ir arī izaicinājums, atklāj autore. Darba process bijis aizraujošs: "Tad tu sāc domāt, pārkrāmē galvā visādus lego cilvēciņus, mazas lietiņas, bet vajag izmantot visu to telpu, ko tev dod. Tā saucas "Kubkultūra" – kultūras slānis, kārtu pa kārtai cilvēki klāj aiz sevis kā palagu uz gultas, kā segu pāri galvai, kad slēpjas, klāj savus nospiedumus pasaules vēsturē. Arī šeit, "Linmeijerā" – tas vienmēr ir fascinējis senās mājās – sienās ir klājumi, grīdās ir klājumi, zem trotuāriem ir klājumi. Tā ir ieklāta gan jūra, gan Latvijas valsts, gan citi kungi, kas krustu šķērsu ir gājuši pāri, koks, kas katram latvietim tuvs."

"Pasaulē mazākā izstāžu zāle" tagad ir pieejama ikvienam, atliek vien ielūkoties pa Linmeijera mājas atslēgas caurumu, un tur jau tas ir, izgaismotais kubs ar Agneses Rudzītes radīto mākslu. Vilis Brūveris atklāj, ka ieceres mazākās izstāžu zāles veidošanai bijušas vairākas: "Kā varētu izpausties mazākā izstāžu zāle – kur kubs varētu atrasties, kā uz to skatīties!? Prieks, ka esam atgriezušies pie sākotnējās ieceres – mazākā izstāžu zāle, kas fiziski atrodas "Linmeijera" traktierī, bet ikviens interesents jebkurā diennakts laikā apskatīt, ielūkojoties pa "Linmeijera" vēsturisko durvju atslēgas caurumu. Mākslai ļoti bieži ir jābūt pieejamai 24/7. Tā ir vēl iespēja, ko mēs varam dot cilvēkiem, kuri šeit dzīvo, kuri brauc cauri. Uz šīs ielas ir tiešām daudz caurbraucēju, tas ir lielais resurss, ko gribam darbināt."

"Pasaulē mazākā izstāžu zāle"
"Pasaulē mazākā izstāžu zāle"

Gaidāms, ka tuvākajā laikā taps vēl vairāku autoru darbi. Izstāžu zāles process no idejas līdz īstenošanai ir divus gadus ilgs ceļš. Arī mazs varbūt liels, ievērojams un skaists – saka "Linmeijera" saimnieks Vilis Brūveris: "Lieli objekti, lieli budžeti, bet aizmirstam, ka arī mazs var būt skaists, un, ja tas vēl ir pasaulē mazākais, tas var būt interesants un piesaistošs. Tādi mazi formāti vietai – tā ir Aizpute, kas ir mazpilsēta. Mēs nerunājam par lieliem, grandioziem mērogiem. Simpātiski. Kāpēc lai mazā nelielā pilsētā neatrastos "pasaulē mazākā izstāžu zāle"?"

2015. gadā biedrība "Linmeijers" solīja jaunu kultūrtelpu mazpilsētai, un tie nav bijuši tikai vārdi. Biedrība, piesaistot finansējumu un domu biedrus, palīdz ēkai atgūt senos logus un durvis. Šajā tumšajā laikā, dodoties pastaigā pa Aizputes ieliņām, tagad caur durvju atslēgas caurumu var ielūkoties neparastajā izstāžu zālē. "Pasaules mazākas izstāžu zāles" tapšana notikusi, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda Kurzemes kultūras programmas atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti