Aizputē āboli arī uz mājas sienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aizputē blakus mākslinieku rezidenču centram „Serde” top liels sienas gleznojumus, kur redzami zālē sakrituši āboli. Aizputē ieradies arī kāds filmu industrijas scenogrāfs no Kanādas, kurš iesaistījies šīs idejas īstenošanā. Tas būs pirmais šāds sienas gleznojums Aizputē, kas atspoguļos vienu no mazpilsētas vērtībām – ābeļdārzus un ābolus. Kā zināms, Aizputē katru gadu rudenī notiek mākslas un amatniecības gadatirgus „Āboļošana”, kas vienlaikus ir sezonas noslēgums rezidencē.

Aizputē āboli arī uz mājas sienas
00:00 / 02:54
Lejuplādēt

Izmantojot kanādiešu mākslinieces Silvijas Bordas skices, blakus mākslinieku rezidenču centra ''Serde'' ēkai - kaimiņmājā Atmodas ielā 11 - taps sienas gleznojums. Māksliniece Aizputē ir viesojusies vairākkārt. Viņu un vēl citus māksliniekus iedvesmojuši vecie Aizputes ābeļdārzi.

„Viņa bija pārsteigta, ka mums apkārt Aizputei ir saglabājušies tik daudz un plaši ābeļdārzi, ka ir tāda ābolu raža un cilvēki iet lasīt ābolus. Arī mēs savā pasākumā „Āboļošana” pievēršamies šai ražas tēmai. Viņa ir izstrādājusi skiču bukletu, kur Atmodas iela ēkas, kas vēlāk pārtop Kalvenes ielā, tiek apgleznotas ar ābolu un ābeļziedu sižetiem,” stāsta rezidenču centra pārstāve Signe Pucena.

Lai mākslinieces ideja pārtaptu realitātē, pirmā gleznojuma tapšanā iesaistījies filmu industrijas pārstāvis no Kanādas Reiners Derdo. Viņš Latvijā ir pirmo reizi un ir gandarīts par iespēju nomainīt ikdienas lielpilsētas burzmu, strādājot filmu scenogrāfa darbā, pret mazpilsētas ritējumu un palīdzēt sienas gleznojuma tapšanā Aizputē. Sienas gleznojumi kļūst arvien populārāki daudzviet pasaulē, saka mākslinieks:

„Mums Vankūverā jau otro gadu notiek sienu gleznu festivāls, kur sabrauc mākslinieki no visas pasaules un apglezno sienas. Tas kļūst arvien populārāk. Šie sienas gleznojumi atdzīvina pilsētas, arī tādu mazpilsētu kā Aizpute, kas iegūst arvien lielāku nozīmi arī vietējo mākslinieku kopienai.”

Zaļajā zālē rudens noskaņās sakritušie āboli tagad lielā formātā būs redzami uz vienas no Aizputes centrālās ielas mājas sienām.

Vēsturiski gan sienu gleznojumi Aizputei nav raksturīgi, spriež Signe Pucena:

„Ir bijuši mēģinājumi - gan mūzikas skolai, gan citur. Šis ir tāds mērķtiecīgs piedāvājums, kas tapis pagājušā gadā un varētu būt lielisks akcents visai Aizputes vēsturiskajai koka apbūvei.”

Košais, krāsām bagātīgais gleznojums, iesaistot vietējos iedzīvotājus, Aizputē taps šīs nedēļas laikā, savukārt nākamais ''Āboļošanas'' pasākums notiks šī gada rudenī, kad būs nogatavojusies sezonas raža.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti