Aizliegums publicēt atkailinātu ķermeni sociālajos tīklos attiecināms arī uz mākslas darbiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Domstarpības radušās starp Flāmu tūrisma biroju Beļģijā un globālo sociālo tīklu “Facebook”. Izrādās, aizliegums publicēt atkailinātu ķermeni attiecināms arī uz mākslas darbiem. 

Flāmu tūrisma birojs nosūtījis oficiālu vēstuli “Facebook” vadītājam Markam Zakerbergam, protestējot pret sociālā tīkla liegumu publicēt kailumu, kas, izrādās, skar arī mākslas darbus, to skaitā flāmu meistara Rubensa slaveno darbu “Noņemšana no krusta”. 

Domstarpības starp Flāmu tūrisma biroju Beļģijā un tiešsaistes sociālo tīklu “Facebook” sākās brīdī, kad Flāmu tūrisma birojs savā “Facebook” lapā nopublicēja vairāku flāmu klasiķu mākslas darbu fotogrāfijas, bet sociālo tīklu administratori dzēsa šos ierakstus, kā pamatojumu minot pārlieko kailumu. 

“Sociālie tīkli ir vieta, kur cilvēki dalās ar informāciju. Bet viņi domā, ka tas, ko mēs publicējām, ir tikumības pārkāpums. Viņi nobloķēja visus ierakstus, kuros stāstījām par Rubensa darbiem.

Jā, tajos ir redzami kaili cilvēki, bet tā taču ir māksla,” pastāstīja Flāmu tūrisma biroja vadītājs Pīters de Vilds. 

Arī Rubensa mājas direktors Bens van Benedens šādu situāciju uzskata par nepieņemamu: “Tas ir nepieņemami. Turklāt viņi nav konsekventi. Man ir informācija, ka attiecībā uz skulptūru fotogrāfijām viņi nav tik strikti. Manuprāt, tā ir slikta tendence un izraisa vienīgi nožēlu.” 

Kā skaidro Beļģijas amatpersonas, mākslas darbu fotogrāfijas “Facebook” lapā bija ieliktas, lai popularizētu flāmu mākslas darbus, gatavojoties vērienīgai flāmu glezniecības meistaru izstādei 2020. gadā. Tūrisma biroja vadītājs, reaģējot uz “Facebook” administratoru rīcību, nosūtījis sociālo tīklu vadītājam Markam Zakerbergam oficiālu vēstuli, paužot sašutumu, un saņēmis Zakerberga oficiālu uzaicinājumu tikties un pārrunāt radušos situāciju un meklēt risinājumus. 

Jāpiebilst, ka šī nav pirmā reize, kad “Facebook” bloķē kultūras saturu. Tā, piemēram, nesen līdzīgs liktenis piemeklēja fotogrāfiju ar Villendorfas Venēru – 30 tūkstošus gadus seno sievietes skulptūriņu, kas atrasta Austrijas ciemā Villendorfā.

Bet šā gada pavasarī tika bloķēts arī Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas konts “100g kultūras”, jo, stāstot par mākslas zinātnieces Sarmītes Sīles aiziešanu mūžībā, kā viens no ilustratīvajiem materiāliem tika izmantots Sarmītes Sīles jaunības dienu kailfoto, kura autors ir fotomākslinieks Gunārs Binde. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti