Kultūras ziņas

Viestura Kairiša vēstījums par baltvāciešiem

Kultūras ziņas

Darbu sāk Cēsu Mazais teātris

@dailypurrr kaķi un Aivja Pīzeļa gleznas Lūznavas muižā

Ainārs Olūtnieks par «Instagram» kaķiem: Gribēju veidot minimālistisku interneta projektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lūznavas muižā aizvadītās nedēļas nogalē atklātā izstāde piedāvā aplūkot dizainera Aināra Olūtnieka radītos kaķus. Tie ikdienā dzīvo sociālā tīkla “Instagram” kontā @dailypurrr un jau iekarojuši vai visas pasaules simpātijas.

Lūznavas muižā dizainera Aināra Olūtnieka kaķu zīmējumu izstādē iespējams redzēt nelielu daļu no tā, kas ievietots "Instagram" kontā. Attēlu vienā pusē reāli kaķi, kas iedvesmojuši Aināru radīt asprātīgus un šķietami vienkāršus zīmējumus. 

“Man vienmēr patikušas diezgan primitīvas un minimālistiskas ilustrācijas. Man nepatīk, ka cilvēki stipri iedziļinās detaļās, patīk, ka ar vienu līniju parāda daudz ko. Un man bija tā doma, ka es gribu veidot interneta projektu, kas būs minimālistisks, un šī ideja pati par sevi kaut kā attīstījās tādā formā, kā mēs redzam šajos zīmējumos,” stāsta Olūtnieks. 

Šobrīd "Instagram" kontā ir ap 450 darbiem. Katru darba dienu Olūtnieks fotošopā rada vienu kaķa zīmējumu, ko ievieto "Instagram". Šobrīd sekotāju skaits jau vairāk nekā 100 000. Aināru pārsteidz cilvēku lielā interese. 

“Pēc statistikas man lielākais skaits cilvēku, kas skatās manu kontu, ir no Amerikas un Āzijas valstīm un pēdējā laikā uzpeld ļoti daudz cilvēku no Brazīlijas, sūta, raksta,” atklāj Olūtnieks. 

Ainārs jau pirms kāda laikā vēlējās savu virtuālo darbību pārcelt uz kaut ko reālu. Kaķus redzēt izstādē bija ieradušies arī "Instagram" konta sekotāji. 

“Jau kādu laiku es sekoju, paskatos, vai ir kaut kas jauns ielikts. Ar ko piesaistīja? Tas, ka viņiem ir redzama forma, un man kaķi paši par sevi patīk,” atzīst izstādes apmeklētāja Zane Binduka.

No "Instagram" konta līdz mākslas izstādei – tas šodien nav nekas neparasts. 

“Šī brīža tendence, virtuālās pasaules dzīvē notiek daudz eksperimentu, tai skaitā, mākslā, kultūrā, un šis eksperiments ir viens no tiem, par kuru ir vērts runāt un rādīt,” uzskata Lūznavas muižas pārvaldniece Iveta Balčūne. 

Lūznavas muižā paralēli mākslai, kas dzīvo virtuālajā pasaulē, skatāma arī māksla tradicionālā izpratnē -   Preiļos dzimušā gleznotāja Aivja Pīzeļa gleznas, kas tapušas, iedvesmojoties no Latgales lauku dabas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti