Kultūras ziņas

Rīgas skolēni pauž atbalstu Ukrainai

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Papildināta Rīgas Porcelāna muzeja ekspozīcija

Aija-1, Anita, Rigonda – Porcelāna muzeja ekspozīcija papildināta ar pagājušā gadsimta traukiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Aija-1", "Aija-2", "Anita" – tie ir vārdi, kas nu jau tikai vecāka gadagājuma cilvēkiem asociējas ar ēdienreizēm. Šos un citus sieviešu vārdus Rīgas Porcelāna rūpnīca deva kafijas, tējas un citām servīzēm. Tagad ar 20. gadsimta otrās puses ražojumiem – servīzēm, vāzēm, kompotu un liķieru traukiem – ir papildināta Rīgas Porcelāna muzeja ekspozīcija.

Rīgas Porcelāna un fajansa fabrikas meistari pirms piecdesmit gadiem ir radījuši simtiem krūzīšu, kannu, terīņu un citu trauku, kurus padomju gados lietoja miljoniem mājsaimniecību, un dažās izmanto joprojām. Spilgtākie fabrikas ražojumu paraugi šobrīd ir skatāmi Rīgas Porcelāna muzejā. Piemēram, tējas-kafijas servīze "Aija-2".

Vairāki desmiti 20. gadsimta otrās puses ražojumu tagad papildina Rīgas Porcelāna muzeja pamatekspozīciju. "Aija-2" noteikti ir populārākā servīze. Te ir arī "Ozollapa", "Bitīte", "Jūrmala", "Rigonda" un citas šaurākam lokam zināmas Porcelāna fabrikas servīzes.

Tāpat papildinātajā ekspozīcijā ir skatāmi trauki ar populāriem ornamentiem, piemēram, zemeni. Te ir vāzes un šķīvji ar pilsētu panorāmām, personu ģīmetnēm un 80. gada Maskavas olimpisko spēļu simboliku. Fotokeramika, sīkplastika, zīmuļu trauki, minerālūdens krūze, kompota komplekts un citi padomju cilvēkam ekskluzīvi un ierasti trauki.

Muzeja papildinātā ekspozīcija reizē ir stāsts par padomju cilvēka ieradumiem, sadzīvi un estētiku. Tāpat ar šiem eksponātiem tiek atklāti vairāki tā laika porcelāna mākslinieku vārdi, jo tajos laikos šo darbu autors bija rūpnīcas kolektīvs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti