Aicina pieteikties ikgadējai vizuālās mākslas izstādei «Rudens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Mākslinieku savienība aicina Latvijas profesionālos māksliniekus un mākslas augstskolas studentus pieteikties 40.ikgadējai vizuālās mākslas izstādei "Rudens 2015/Barikādēm 25". Latvijas Mākslinieku savienības rīkotā ikgadējā "Rudens" izstāde šogad paplašina savas ģeogrāfiskās robežas un notiks starptautiskā kontekstā, sadarbojoties ar Lietuvas Mākslinieku asociāciju, Igaunijas Mākslinieku asociāciju un 1991.gada barikāžu muzeju.

Izstādes "Rudens 2015/Barikādēm 25" mērķis ir aicināt piedalīties profesionālus māksliniekus un mākslas augstskolu studentus ar pēdējos trīs gados radītiem darbiem un izveidot laikmeta sajūtu raksturojošu ekspozīciju.

2016.gada janvārī tiks pieminēta 1991.gada barikāžu laika 25.gadskārta, kad Baltijas valstu neatkarības atbalstītāji bija gatavi aizstāvēt savu brīvību. Tas bija pagrieziena punkts, kā arī būtisks tautas pašapziņas un cerību izpausmes brīdis.

Izstādes kuratori Igors Dobičins un Ieva Smiļģe aicina māksliniekus domāt par mākslas valodas un izteiksmes līdzekļu spēju modināt un paust sabiedrības sirdsapziņu, kā arī valstiski un individuāli nozīmīgu vērtību apzināšanos. 1991.gada barikādes ir fenomens, kuru neiespējami izskaidrot tikai ar vēsturiskiem faktiem, bet enerģētiskais lādiņš ir līdzīgs kā mākslas darbam, māksla, kur tēlojums izkristalizējas no sajustā un redzētā, kas veidojās nepastarpināti un dabīgi.

Barikādes ir kā simbolisks akts, kas vēsturiski politisku laika plūdumu sadalījis "pirms" un "pēc". Iesniedzot darbus, mākslinieki tiek aicināti domāt par jautājumu, kas noticis pēc barikādēm, kas raksturo jauno pasauli un uz barikādēm "dzimušo" cilvēku un mākslinieku.

Kā norāda izstādes kuratori, šī brīža trauksmainajā pasaulē, kad 13.novembra notikumi Parīzē, iespējams, atkal pāršķīra vēstures lapaspusi, ir būtiski meklēt barikāžu laika morālo spēku un garīgumu mūsdienu pasaules cilvēkā, un uz to tiek aicināti šī gada izstādes "Rudens 2015/Barikādēm 25" dalībnieki.

Latvijas Mākslinieku savienību, Lietuvas Mākslinieku asociāciju un Igaunijas Mākslinieku asociāciju izstādē "Rudens 2015/Barikādēm 25" pārstāvēs 40 autori, kuri 1991.gada notikumus atainos mūsdienu kontekstā.

Darbu atlasi izstādei veiks profesionālu mākslinieku un mākslas zinātnieku žūrija, kas Baltijas valstu vienotajai ekspozīcijai izvēlēsies 20 Latvijas māksliniekus.

Izstādes atklāšana notiks 2016.gada 13.janvārī Latvijas Mākslinieku savienības galerijā Rīgā. 2016.gadā ekspozīcija būs skatāma arī Lietuvā un Igaunijā.

Pieteikumi izstādei tiek pieņemti līdz 2015.gada 16.decembrim. Plašāka informācija par nosacījumiem dalībai un pieteikuma anketa pieejama Latvijas Mākslinieku savienības mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti