Agneses Matisones «Plaisa» - māksla, kam pieskarties un ko aptaustīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 3.septembrī, Liepājas muzejā tiks atklāta mākslinieces Agneses Matisones personālizstāde "Plaisa". Izstādē būs apskatāmi vairāk nekā 60 viņas radīti mākslas darbi. Lielākā daļa no tiem ir taustāmi, un tos var sajust ar rokām. Tā māksliniece rada iespēju ar mākslu iepazīties arī vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem.

"Tur rodas brīnumaini stāsti. Kāda sieviete Liepājā mani pārsteidza. Tāda veida līnijas viņai asociējas ar zaļu krāsu. Melna krāsa viņai asociējas ar biezu audumu. Viņa visu mūžu ir neredzīga. Sievietei ir aptuveni 80, bet viņas optimisms ir neizsīkstošs," stāsta Agnese Matisone.

Māksliniece Agnese Matisone ar lielu pietāti un vienlaikus ar iedvesmu var stāstīt par tām tikšanās reizēm ar vājredzīgiem vai pilnīgi neredzīgiem cilvēkiem, kuri pieskārušies viņas darbiem. "Visu laiku paturu prātā, lai pirkstus nesavaino, jo tā viņi komunicē ar pasauli," viņa teic.

Izstādē, kas tiek atklāta Liepājas muzejā, būs redzami arī taktilie darbi no darbu kopas "Aiztikt drīkst nebaidīties", kas jau pabijuši vairākās Latvijas vietās. Arī pats izstādes nosaukums "Plaisa" stāsta par iemesliem, kāpēc māksliniece sākusi veidot darbus, kurus var iztaustīt.

"Tiekoties ar neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem, es sapratu, ka tā plaisa ir. Tikai jautājums, no kuras puses? Mēs runājam par to, ka mums jāintegrē sabiedrībā cilvēki ratiņkrēslos, neredzīgi cilvēki. Man vērojumi ir tādi, ka tieši mums, asredzīgajiem, ir jākāpj pāri barjerām, plaisām. Es uzskatu, ka māksla ir instruments, būvmateriāls, kā saistviela un variants, kādā veidā mēs varētu plaisu būvēt ciet un kāpt pāri robežām," norāda Agnese Matisone.

Izstādes nosaukums "Plaisa" ir daudznozīmīgs - tas atklājas sarunā ar mākslinieci. Mākslas darbus, kuri izlikti gan pie sienām, gan uz galdiem, lai tos var vieglāk aptaustīt, Agnese Matisone veido no dažādiem materiāliem - papīra, audumiem, dabas materiāliem un citām lietām, no visa, ko vien var salīmēt un ļauties radošajam procesam.

"Muzejā bija "Pavasara atmodas" izstāde. Te man, piemēram, darbā ir koka miza - es darbu audzēju, procesa laikā pārdomāju. Izmantoju arī audumus. Vienlaikus notiek karš Ukrainā, kāda te vairs pavasara atmoda... Melnzeme mirkst asinīs, tāpēc ir sarkanā plaisa. Mēs dzīvojam sabiedrībā, tas skar mūs visus. Labi, nevaru teikt par visiem, bet mani tas skar," uzsver Agnese Matisone.

Mākslinieci iedvesmo daba. Liepu lapu un citu augi motīvi saskatāmi daudzos darbos - gan grafiku sērijās, gan taktilajos darbos.

Agnese Matisone arī fotografē, darbojas dokumentālo filmu lauciņā un pilnveidojas citās jomās. Savulaik liepājniece devās uz Rīgu apgūt rotkaļa amatu, vēlāk atgriezusies Liepājā. Pagājušajā gadā  viņa kļuva par mākslas zinātņu maģistri. Šogad viņas mākslas darbs tika atzīts par piemērotāko Japānas rīkotā latviešu pasakas ilustrāciju konkursā. Māksliniece veidoja ilustrācijas visai pasakai un tika izdota bilžu grāmata "Par stirnu pārvērstā princese".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti