Kultūras rondo

Nedēļa Kultūras Rondo skatījumā

Kultūras rondo

Latvijas simtgadei veltīta tēlniecības izstāde "Ceļš"

Agnese Bule aicina uz hepeningu sēriju “Latviešu gaisa dārzos” Dubultos

Agnese Bule aicina uz hepeningu sēriju «Latviešu gaisa dārzos» Dubultos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mākslas stacijā "Dubulti" skatāma Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles izstāde “Sensorijs: ķermeņa reakcijas palēnināšanas un jaunas maņu politikas laboratorija”, kurā nepieciešams izmantot visas maņas, un notiek Agneses Bules pasākumu sērija "Latviešu gaisa dārzi”. ""Latviešu gaisa dārzi” ir Agneses Bules vasaras pasākumu kopums, hepeningu sērija, kas ir āra projekts, skulpturāls projekts,” skaidro mākslas stacijas "Dubulti“ vadītāja Inga Šteimane.

Te ir iespējams  darbināt un pārbaudīt visas savas maņas. Izsmaržot pasauli, gulēt ūdensgultā un skatīties, kā vairojas jūras zvaigznes. Meditēt oranžajā telpā vai izpētīt ziedu ēdienu receptes. Tas var notikt gan ļoti apzināti, gan gluži nejauši, vilcienu gaidot vai izkāpjot no tā.

Pamatnotikums mākslas stacijā "Dubulti" ir biennāles izstāde “Sensorijs: ķermeņa reakcijas palēnināšanas un jaunas maņu politikas laboratorija”, tāpēc arī otrs pasākums ir meklēts radniecīgs šai izstādei. Pasākumu sērija “Latviešu gaisa dārzi” mākslas stacijā "Dubulti" ir jauna “Latviešu sapņa” versija.

"Latvieša sapnis lidinās gaisā, ja viņu kaut kur iestāda, tad viņš jau ir dārzā, ja viņš ir gaisā un dārzā vienlaicīgi, tad tas ir latviešu sapņa gaisa dārzs,” atzīst māksliniece Agnese Bule.

Agnese Bule ir māksliniece, kas radījusi laikmetīgu mītu “Latviešu sapnis”. Divdesmit gados tas ir kļuvis par autores radošo zīmolu un par laikmetīgās kultūras pamanāmu izpausmi ne vien profesionālās izstādēs, bet arī amatnieku tirdziņos. Kas ir “Latviešu sapnis”? Tie ir dizaina valodā veidoti tēli vai drīzāk zīmes: “Latvietis pūš pīlītes”, “Dzintara latvietis”, “Cukura latvietis”, “Latvietis zūd kokos”, “Latvietis velk deķi” un citi.

Bules veidoto hepeningu pamatā ir stāsti.

"Stāsti ir visa pamatā, tie izdzīvo. Ja tiem uzlej ūdeni, tie nožūst, ja neuzlej ūdeni, nekas nenotiek. Ar stāstiem ir viegli, ar augiem ir grūtāk,” atzīst māksliniece.

Viņa arī atklāj, ka meklē trūkumzālīti. Ir mīts par šo augu, bet nevar pašu augu ieraudzīt. Arī dadzis trešo reizi neieaug, tāpēc Bule aicina cilvēkus nākt uz hepeningu kopā ar savu dadzi.

"Agneses stāsti par latviešiem saistībā gan ar bietēm, gan kliņgerītēm, kāpostiem, auzām, kārkliem un gurķiem visi ir izlasāmi un dod iespēju postfolkloras gaisotnē apcerēt mūsu identitāti,” uzskata Šteimane.

Nākamais hepenings gaidāms 11. augustā, kad paredzēta "latviešu meklēšana” kopā ar "ligzdām”, kuras arī vajadzēs meklēt. Savukārt 8.septembrī Baltās nakts ietvaros būs hepenings saistībā ar kukurūzu. Iespējams, tas būs "ku-kū bārs”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti