Kultūras ziņas

Latvijas jaunās mūzikas "Laimes hormoni"

Kultūras ziņas

Uz pusotru miljonu eiro pretendē 43 filmas

"Āgenskalna dārgumi" jauniešu acīm

«Āgenskalna dārgumi» – izstādē un ceļvedī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai izceltu un popularizētu Āgenskalna īpašo šarmu, interesantu projektu veikuši Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas skolotāji un audzēkņi.

Aizvadītā gada rudenī viņi sarīkoja mākslas plenēru, kura laikā rūpīgi iepazina Āgenskalna dažādas vietas, redzēto pārvēršot skicēs un uzmetumos. Pēc tam sākās darbs pie mākslas darbu radīšanas, un rezultāts būs skatāms piektdien, kad Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolā atklās izstādi „Āgenskalna dārgumi”.

Gleznošanas skolotāja Vita Jurjāne izrāda skolas audzēkņu veikumu, kas radies, iedvesmojoties no Āgenskalnam raksturīgās vides. Līdzās mazajiem, gleznieciskajiem namiņiem viņi daudz interpretējuši arī populārākos objektus - Alises ielas ūdenstorni, Āgenskalna tirgu, Mārtiņa kapus, arī šim rajonam raksturīgos tipāžus, daži no kuriem ir ļoti kolorīti.

Vita Jurjāne uzsver, ka projekts devis brīnišķīgu iespēju - it kā jau zināmajā ieraudzīt ko jaunu, skaistu un svaigu:

„Ikdienā mēs skrienam un „lidojam”, un it kā pārskrienam visam pāri, un tāpēc bija tik aizraujoši plenēra prakses laikā, kad katram lēni bija jāizstaigā maršruts, pacelt acis uz augšu un - pēkšņi uz katra soļa atklājās kaut kādas tādas pilnīgi negaidītas pērlītes. Arī ielūkojoties pagalmiņos. Tas process bija interesants gan mums, gan bērniem. Tas ir skaisti - saskatīt sev apkārt, ka mums ir ļoti bagāta vide”. 

Skolas audzēknei Ancei Vilnītei projekts palīdzējis atklāt kādu ikdienā neievērotu ēku pie pieturas Baložu ielā, tā arī visā savā savdabībā redzama viņas gleznas centrā.

„Un es pēkšņi apskatījos, un sapratu - ārprāts - tur visa apakša ir tāda neizteiksmīga, tur, kur tā spēļu zāle „Zilais dimants”, bet augšā ir vecie dēlīši, viss senatnīgs. Tā ir viena māja, bet viņai ir divi slāņi, katrs ļoti dažāds. Es gribēju parādīt to, ka tā augša ir daudz skaistāka, interesantāka, krāsās vibrējošāka,” stāsta Ance.

Paulas Stutiņas grafikas darbiem savukārt par impulsu kalpojis redzētais Augļu ielā:

„Tur bija daudz mazu mājiņu, kopējais iespaids diezgan nesakopts. Es pārsvarā skatījos uz logiem. Man ļoti iepatikās kāda diezgan noplukusi dēļu māja, kam uz palodzes bija viena sarkana puķe, kas radīja interesantu kontrastu. To es arī attēloju savā darbā”.

Lidija Zaneripa savukārt izveidojusi glezniecisku kompozīciju ar, viņasprāt, zīmīgākajiem Āgenskalna simboliem - Alises ūdenstorni, Latvijas Banku, tramvaju un Eduarda Smiļģa portretu, tos sakombinējot vienā darbā.

Līdzās izstādei izveidots arī ceļvedis „Āgenskalna dārgumi”, kurā ikvienam interesentiem tiek piedāvāti vairāki maršruti pa Āgenskalna interesantākajām vietām, jo, kā uzsver skolotāja Vita Jurjāne - projekta veidotāji vēlas savos atklājumos dalīties arī ar citiem.

Ceļveža prezentācija un arī izstādes „Āgenskalna dārgumi” atklāšana notiks piektdien Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, kurā šī ir arī Atvērto durvju diena.

Projekts iekļaujas „Rīga 2014” programmā un ir arī velte skolas ēkai, kam šogad aprit 100. gadskārta un kas ir viens no izcilajiem arhitekta Šmēlinga  veikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti