Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Sākas 13. laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit"

Jūrmalas muzejā skatāmas divas jaunas izstādes

Abstraktas siera kūkas un emocionālas pārdomas – Jūrmalas muzejā skatāmas divas jaunas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jūrmalas muzejā vietu radusi Siljas Pogules izstāde "Modulāro saldumu kolekcija" un Anetes Kalniņas un Jura Jurjāna darbi, kas apvienoti izstādē "Trīs gaisma". Atšķirīgajās izstādēs parādās gan mākslinieku personīgie pārdzīvojumi un atziņas, gan ikdienas mazie laimes brīži.

Izstādē "Trīs gaisma" apvienoti mākslinieces Anetes Kalniņas un viņas kādreizējā profesora Jura Jurjāna darbi. "Trīs gaisma" ir kā mēģinājums attēlot neparedzamos gaismas starus. To, kas mūsu dzīvē parādās strauji, radot neziņu par tālāk notiekošo. Izstādes veidošanā piedalījusies arī mākslinieka meita Ieva Jurjāne. Viņa teic: "Es pati esmu gleznotāja un redzu pasauli savādāk nekā mans tēvs. Man bija iespēja ieiet viņa darbnīcā un paskatīties nevis kā sava tēva bērnam, bet kā māksliniekam uz mākslinieku un saprast, kuras viņa bildes šobrīd man veido pasaules atspulgu, kas šodien ar mani varētu sarunāties."

Izstādē parādās saruna gan starp mākslu un tās vērotāju, gan abiem māksliniekiem. Daudzos Kalniņas darbos attēloti koki, kas simbolizē cilvēku pārdzīvojumus un prieka mirkļus. Tāpat pārdomas parādās caur citiem priekšmetiem – skrūvju un noplīsušo detaļu vietas norāda uz izmaiņām cilvēka dvēselē. Darbi tematiski sasaucas arī ar notiekošo Ukrainā, aicinot meklēt spēku pašos un atbalstīt savus līdzcilvēkus.

"Katru reizi, paskatoties uz cilvēku, ir jāatceras, ka katram iekšā ir trauslā, mirdzošā dvēsele. Un neviens nav tiesīgs viņu sabradāt vai viņai darīt pāri," uzsver Kalniņa.

Citāda noskaņa vērojama Siljas Pogules izstādē "Modulāro saldumu kolekcija". Dekoratīvisms, krāsas, mīkstie izciļņi ir kā saldumi, kas ikdienā ir tikai mirkļa prieks. Izstādē apkopoti darbi, kas veidoti taftinga tehnikā, speciālā audumā ar īpašu ierīci iesitot dzijas bārkstis. Māksliniece norāda, ka radošais process ir fiziski smags. Tomēr apmeklētāju priekam parādās darbi, kuri, pēc Pogules domām, atgādina brīžus, kad pēc garas dienas ir iespēja atkrist dīvānā un baudīt konfektes. Tie ir spilgti un krāsaini.

Siljas Pogules abstraktos makarūnu un siera kūku attēlojumus, kā arī emocionālās pārdomas Anetes Kalniņas un Jura Jurjāna izstādē būs iespēja aplūkot līdz 9. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti