Rīta Panorāma

Intervija ar Eiropas Komisijas viceprezidentu Valdi Dombrovski

Rīta Panorāma

Latvijā viesosies vijolnieks Deivids Garets

Vēsturiska izstāde - "F5 KKK [klubu klipu kolekcija]"

90.gadu video mākslas izstāde «F5 KKK» jaunajā «RIXC» galerijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Deviņdesmito gadu beigās jauniešu klubu ballītes nebija iedomājamas bez videoklipiem. Pirms divdesmit gadiem radītā videomāksla aplūkojama Jauno mediju kultūras centra "RIXC" jaunajā galerijā izstādē "F5 KKK (klubu klipu kolekcija)"

Kopš digitālās mākslas pirmsākumiem Latvijā ir pagājuši vairāk nekā 20 gadu. Grupa “F5” (Famous Five ) jaunie Mākslas akadēmijas studenti - Līga Marcinkeviča, Ieva Rubeze, Mārtiņš Ratniks, Ervīns Broks un Renārs Krūmiņš, bija slavenākie videoklipu meistari 1990.gados.

Par "Famous Five" viņus nodēvēja somu videomākslinieks, kurš tālajos 90.gados jauniešus uzaicināja aiz polārā loka Somijā apgūt video mākslu uz ļoti moderniem datoriem. Idejas iniciatori toreiz bija mākslinieki Rasa un Raitis Šmiti no "RIXC" galerijas.

“Daudzi video ir diezgan traki, mākslinieki bija jauni un arī iespējas, no vienas puses, bija minimālas, no otras puses - 90. gadu vidū ar milzīgu spēku, burtiski ielauzās arī Latvijas kultūras telpā globālās subkultūras,” stāsta jauno mediju kultūras centra "RIXC" māksliniece Rasa Šmite.

Daudzi video ir taisīti un animēti pie datora, bet daudzi mākslinieki arī strādāja ar kameru. Tajā laikā viņiem bija iespēja dabūt uz visiem vienu digitālo kameru. “Viņi intervēja, filmēja cilvēkus uz ielām. Ārzemju braucienos, kur mēs kopā braucām, viņiem vienmēr bija kamera, un viņi kaut ko piefilmēja,” stāsta mākslinieks Raitis Šmits.

Ir viens īpašs video, ko Mārtiņš Ratniks ir izveidojis uz 18. novembri, kurā ir apspēlēta Latvijas simbolika.

“Bija apmulsums no vecākās paaudzes, jo nekas tāds agrāk nebija darīts, un tā ir pilnīgi brīva patvaļa, ņemt simboliku un darboties ar to. Turpretī jaunieši bija patīkami pārsteigti,” turpina Raitis.

90.gados klipus varēja redzēt tikai klubos, vietās, kur skanēja elektroniskā mūzika un darbojās dīdžeji. Klipus tikai vienreiz nospēlēja un tad veidoja atkal jaunus.

Izstāde “F5 KKK” ir 90. gadu klubkultūras interpretācija, kuru var apskatīt jaunajā RIXC galerijā līdz 20.jūnijam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti