Izstāde «Vēstījums nākotnei». Pedvālē piemin mākslinieku Andrusu Joonasu

Pedvāles Mākslas parkā līdz 25. jūnijam apskatāma igauņu mākslinieka Andrusa Joonasa gleznu izstāde "Vēstījums nākotnei". 3. jūnijā izstādē notiks Andrusam Joonasam veltīts piemiņas pasākums, uz kuru aicināti draugi, kolēģi un viņa mākslas cienītāji gan no Latvijas, gan Igaunijas, informē izstādes kuratore Laura Feldberga.

Andrusa Joonasa sadarbība ar Pedvāli aizsākās divtūkstošo gadu sākumā, un Pedvāle kļuva par nozīmīgu vietu mākslinieka darbībā un personīgajā radošo tēlu mitoloģijā. Pedvālē tapušas Joonasa lielformāta brīvdabas gleznas "Brīnumputns un daudz ļaužu" (2001) un "Brīnumputns un zaudētā zeme" (2004), kā arī vairāki gleznu cikli. Ar savām performancēm mākslinieks ir piedalījies Pedvāles radošajos pasākumos, bijis kurators performances mākslas festivālam "Rituāls" (2005). Tāpat viņš ir piedalījies izstādēs un plenēros citur Latvijā, Rīgā notikušas vairākas viņa personālizstādes.

Andrusa Joonasa performances Pedvāles Mākslas parkā
Andrusa Joonasa performances Pedvāles Mākslas parkā

Latvijas Mākslas vidē Andruss Joonass bija pazīstams kā spilgts mākslinieks, kura radošā darbība bija reizē mīta radīšana un vienlaicīgi tā piedzīvošana, apvienojot mākslas tēlus ar iespaidīgiem performatīviem rituāliem, norāda izstādes veidotāji.

Sadarbībā ar Latvijas Performances mākslas centru īpaši izstādei "Vēstījums nākotnei" ir izveidots video materiāls, kurā apkopoti spilgti  mirkļi no Andrusa Joonasa performancēm Pedvālē. Pirmo reizi publikai šis video tiks parādīts 3. jūnijā māksliniekam veltītajā piemiņas pasākumā.

Video materiālā iekļauta uzruna skatītājiem, kurā Andruss Joonass lasa savu mākslinieka manifestu "Aledoia". Vārdam nav tulkojuma, tas ir paša mākslinieka radīts. Aledoia vārds ir iekļauts viņa mākslas darbu nosaukumos. Tas apzīmē ceļu mākslā, mērķi un arī procesu. Uzrunas ievadā viņš saka – tas ir vēstījums nākotnei. Kopš mākslinieks 2021. gada nogalē pāragri aizsaukts mūžībā, šie vārdi ieguvuši citu skanējumu un jēgu. Visu viņa radošo darbību var uzlūkot kā vēstījumu nākotnei un kā liecību par viņa dzīvi, mākslu un ticību tam, ka esam daļa no liela, pārdabiska, mīlestības pilna visuma.

Andrusa Joonasa performances Pedvāles Mākslas parkā
Andrusa Joonasa performances Pedvāles Mākslas parkā

Izstāde "Vēstījums nākotnei" līdz 25. jūnijam apskatāma Pedvāles Mākslas parka izstāžu zālē katru dienu no 10.00 līdz 17.00. Andrusam Joonasam veltītais pasākums Pedvālē notiks 3. jūnijā 15.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti