Kultūras ziņas

Kā mākslā integrēt aktuālo politiku?

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Galerijā "Istaba" izstāde par spīdumu un tā ieraudzīšanu

«Vai viss, kas spīd, ir priecīgs?» izstādē vaicā mākslinieces Krista Namniece un Diāna Drozdecka

Galerijā "Istaba" atklāta mākslinieču Kristas Namnieces un Diānas Drozdeckas pirmā personālizstāde "Vai viss, kas spīd, ir priecīgs?". Keramika un grafika apvienota, lai veidotu vienotu vēstījumu – kas ir tas spīdošais un kā mēs to sajūtam. Kā atzīst mākslinieces – "Viens spīd,  un viens nespīd. Kaut kur spīd labāk, kaut kur mazāk. Vai nu ārpusē, vai nu mēs iekšpusē."

Vai viss, kas spīd, ir priecīgs? Šādu jautājumu apmeklētājiem liek uzdot jaunās mākslinieces Krista Namniece un Diāna Drozdecka. Viņu pirmajā personālizstādē attīstīts jautājums, kas veidojies nejaušas sarunas rezultātā. Jautājums ar apslēpto vēstījumu licis gan māksliniecēm pārdomāt savas sajūtas, gan devis iedvesmu izstādē aplūkojamajiem darbiem.

"Tā kā šīs formas ir ļoti abstraktas un lielākoties tas ir tāds laukumu savienojums, katrs tur var redzēt pavisam kaut ko citu," stāsta Diāna Drozdecka. "Mums tas ir stāsts tieši par to spīdumu un atsauci arī uz teicienu: "Aiz žoga zāle vienmēr liekas zaļāka.""

Krista Namniece papidina: "Kad piedzima mūsu jautājums, man bija uzreiz tāds – viss, kas spīd, ir priecīgs. Bet tad Krista mani tā pavedināja uz to, ka, nu, padomā vēl, padomājam kopā. Un tad izdomājām kaut ko tādu tiešāku un konkrētāku. "Nē nu jā" – tā ir tā atbilde, ka katrs atradīs to savu. Vai spīd tas zelts košāk aiz robežām vai nespīd. Vai tomēr pie sevis kaut kur ir foršāk un košāk."

No kreisās: Diāna Drozdecka un Krista Namniece
No kreisās: Diāna Drozdecka un Krista Namniece

Objekti izstādē veidoti no akmensmasas, iedzīvinot tajos grafītu. Tādējādi rodas sajūta, ka kāds no tiem spīd vairāk vai mazāk.        

Lai gan mākslinieces ir pazīstamas jau 10 gadus, pirmo reizi ideja par darbiem attīstīta kopā. Turklāt katra no viņām iepriekš ir strādājusi ar citām mākslas tehnikām. Darba procesā mainījās gan izmēri, gan materiāla izvēle un pārdomas, kā apvienot šos materiālus, un mākslinieces atzīst, ka bija aizraujoši strādāt pie darbiem kopā. Kopā meklēt veidus, kā grafisko sajūtu attīstīt keramikā.

Izstāde galerijā "Istaba" būs skatāma līdz 21. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti