Kultūras rondo

Grupas "Remix" instrumentālās melodijas jaunās - bigbendam aranžētās - skaņās

Kultūras rondo

Sāpīgs cilvēkstāsts. "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova teātrī

Sarkandaugavā norisināsies pirmais ielu mākslas pasākums “ROW”

Ielu mākslas svētki «ROW» – 18 grafiti mākslinieki apgleznos Sarkandaugavas atvērto sienu

Kopā sanākšana un mijiedarbe – tie ir divi mākslas pasākumu sērijas "ROW" ("Riga open wall" jeb "Atvērtā siena") uzdevumi. 28. maijā pie bijušās gumijas izstrādājumu rūpnīcas "Provodņiks" atvērtās sienas tiksies grafiti zīmējumu konkursa "Brīvs" labāko skiču autori un ielu mākslas interesenti. Vieniem tā būs iespēja bagātināt pieredzi un izpausties, citiem – iepazīt ielu mākslu un "Provodņika" radošo kvartālu. 

"Ielu mākslu var traktēt pēc saviem ieskatiem – kāda kuram ir pieredze, bet kritiski svarīgākais būtu to nodalīt no vandālisma. Ielu māksla var būt jebkas, kas ir publiskajā telpā, un nav atšķirība, vai tas ir veidots ar krāsu baloniņiem, ar otām vai kaut kādi plakāti līmēti, vai veidotas instalācijas. Ir arī vesels žanrs ar uzlīmēm, uzlīmju kultūru, kas ir kā ielu mākslas sastāvdaļa. Tas ir viss un beigās var būt arī nekas," ielu mākslu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" raksturo mākslinieks Dainis Rudens. 

Kā atzīmē "Provodņika" radošā direktore Laura Upeniece, tieši Rudenim pieder ideja par legālo jeb atvērto grafiti sienu. Ideja tika īstenota pērn novembrī, bet tagad seko pavisam loģisks turpinājums – pasākums "ROW" –, lai popularizētu šo sienu un mudinātu cilvēkus turp doties, kā arī mainīt domāšanas veidu, proti, ka ielu māksla nav vandālisms, bet ir akceptējama, uzsver Upeniece, un reizē atzīst, ka arī viņai līdz šim ielu māksla ir bijusi sveša un tikai pēdējā gada laikā to ir sanācis iepazīt vairāk.

Dainis Rudens un Laura Upeniece
Dainis Rudens un Laura Upeniece

Atvērtā siena ir 116 metrus gara. "Ikdienā princips ir, ka jebkurš var nākt un zīmēt pāri. Tur nav tā, ka ir jāparakstās – šis ir mans un neviens nedrīkst zīmēt pāri. Tu uzzīmē, nofotografē un paldies par uzmanību," paskaidro "Provodņika" radošā direktore. 

"Šī ir vieta, kur cilvēkiem nākt izpausties ar to noteikumu, ka tavs darbs var nostāvēt stundu, mēnesi vai arī gadu. 

[..]"Provodņikā", kur ir atvērtā siena, mums ir atsevišķi posmi, kur jau piecas reizes ir pārkrāsots pāri. Tā ka kultūras slānis ir labu labais," papildina Dainis Rudens. Pie atvērtās sienas viņš, piemēram, salīdzinoši nesen iepazinis māksliniekus no Beļģijas un Vācijas, kas uzzinājuši par šādu vietu, devušies to aplūkot. 

Uz notikumu "ROW" atvērtā siena ir nokrāsota, lai māksliniekiem būtu "balta lapa" gleznojumiem. 28. maijā no pulksten 9.30 līdz 16.30 konkursa labāko skiču autori uz atvērtās sienas realizēs lielformāta kompozīciju par tēmu "Brīvs". 

No 40 pretendentiem atlasīti 18. Starp viņiem ir gan tādi, kas zīmē jau divas desmitgades, gan tādi, kuri ar to nodarbojas tikai otro gadu. 

Dainis Rudens ir pārliecināts, ka mijiedarbe radošajā darbā ir nozīmīga: "Vienmēr ir svarīgi paskatīties uz kādu, kam ir lielāka pieredze, var viens no otra kaut ko pašpikot vai iepazīties, parunāties. Tas ir par savstarpējo labo pieredzi." 

Trīs labākos gleznojumus izraudzīs paši dalībnieki. "Katrs izvēlēsies trīs labākos un izvelkot vidējo aritmētisko, [noskaidrosim uzvarētājus]. Ko paši sabalsos, tā arī būs. [Pasākums] ir tīri par to, lai ir maksimāli laba pieredze. Ir konkursa sajūta, bet tā varbūt paliek sekundāra. Viss vairāk ir par kopā sanākšanu," pauž Dainis Rudens. 

Pasākuma dienā no pulksten 12.00 līdz 13.00 apmeklētāji varēs arī doties ekskursijā gida vadībā pa radošo kvartālu "Provodņiks". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti