Kultūras rondo

Jaunības laika intimitātes meklējumi Ivara Šteinberga dzejas krajumā "Jaunība"

Kultūras rondo

Grāmata par cilvēkiem, domāta citiem cilvēkiem. Artis Ostups "Variācijas par mēness tēmu"

Tēlnieka Egona Peršēvica veselīgi ironiskais skats uz lietām un notikumiem

«Skaistas lietas un citi nesmukumi» – Jūrmalā skatāma Egona Peršēvica darbu izstāde

Jūrmalas muzejā no 26. aprīļa līdz 28. maijam apskatāma Egona Peršēvica darbu izstāde "Skaistas lietas un citi nesmukumi". Tajā apkopoti darbi, kas ar vieglu ironiju aizskar mūsdienās aktuālas un bieži arī politizētas tēmas kā dzimumu līdztiesība, ekoloģija, kultūras vērtību pārvērtēšana.

Lielākā daļa no darbiem ir tapuši doktora studiju laikā. "Ja sarunas biedrs ir patīkams, mums ir daudz patīkamāk runāt arī par neērtām tēmām, tādēļ uzskatu, ka mākslai ir jābūt skaistai," izstādes galveno ideju Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" skaidro mākslinieks. Kā galveno mākslas uzdevumu Peršēvics iezīmē pārbaudīt kultūras vērtības, tās bezkaislīgi izvērtējot: "Ja gribam būt patiesi pret sevi, mākslu un kultūru, tad mēs nedrīkstam sevi cenzēt, un šis ir arī izstādes manifests – mums ir jābūt brīviem un jārunā par visām tēmām."

Tēlnieks Egons Peršēvics
Tēlnieks Egons Peršēvics

Mākslinieks kā savu darbu centrālo tēmu izvirza cilvēku, sabiedrības un kultūras vērtības, pētot "to, kas mums ir un kas nav pieņemams, un ko mēs akceptējam kā kultūru, un ko izstumjam no savas kultūras telpas".

Savus lielformāta plastiskos darbus mākslinieks pārsvarā veido, izmantodams kompozītmateriālus un akrila krāsu, reālistisku figurālu veidojumu apvienojot ar glezniecību. "Tehniskie eksperimenti vizuālajā mākslā ir svarīgi, [..], gandrīz katrā projektā neiztieku bez kļūdām un ļoti daudz nākas izdomāt velosipēdu no jauna." Gandrīz visi izstādes darbi tikuši veidoti kā publiskās vides skulptūras, jo tas ir veids, kā tieši komunicēt ar plašu auditoriju. Tāpēc vēl jo svarīgāk ir tas, lai iekodētie arhetipi būtu nolasāmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti