Labrīt

Kārļa Vērdiņa dzejas krājums "Pieaugušie" izdots franču valodā

Labrīt

NA varētu virzīt savu Valsts prezidenta amata kandidātu, ja vēlēšanas būs bez rezultāta

Diāna Tamane foto izstādi "Pusmīlestība" velta savai pusmāsai

Pusmāsas «pusmīlestība» fotogrāfes Diānas Tamanes izstādē «Half-Love»

Starptautiski atzītā, Latvijā dzimusī fotogrāfe Diāna Tamane sistemātiski un oriģināli dokumentē savu ģimeni – māti, tēvu, vecmāmiņu un vecvecmāmiņu: no tapetēm istabās līdz radinieku ādas fotogrāfijām, asinsspiediena mērījumu pierakstiem. Bet jaunajā izstādē, kas līdz 23. jūlijam skatāma Latvijas Fotogrāfijas muzejā, siltumnīcās uzņemtos attēlos starp augiem stāv viņas mazā māsa.

"Half-Love" – "Pusmīlestība". Tā fotogrāfe Diāna Tamane spēlējas ar vārdu "pusmāsa", Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmas "NEXT" personālizstādi Latvijas Fotogrāfijas muzejā veltot savai pusmāsai. Pie sienas līdzās fotogrāfijām ierāmēts arī kāds rakstisks vēstījums: "Mīļā Elīna, pēdējoreiz Kursīšos vaicāji, vai vēstuli tev rakstīšu angliski. Tu arī jautāji, cik ilgi tevi turpināšu fotografēt. Atbildēju – līdz tev būs 18. Vai, iespējams, kamēr vien es dzīvošu. Vai drīkst? Jautāju? Jā, tu teici (..) Šī ir vēstule tev. Bet arī man pašai."

Māsu no tēva otrās laulības, kurai tagad ir 14 gadi, Diāna Tamane sāka dokumentēt, kad viņa piedzima. Vietā, kas arī viņai pašai ir mīļa un kur viņa pati pavadīja savas bērnības vasaras, – Kursīšos Vidzemes jūrmalā.

Kursīšos atradās rūpnīcas VEF darbinieku vasarnīcas. Diāna Tamane stāsta: "Mans tētis un vecmamma strādāja VEF, un arī manas mammas vecāki. Tāpēc tur mūsu ģimenei bija divas [vasaras] mājas. Es tur jutos tā īpaši droši. Varēju aiziet pie viena, tas pabaro, tad aiziet pie cita!"

Diānas Tamanes personālizstāde “Half-Love”
Diānas Tamanes personālizstāde “Half-Love”

Absolvējusi Tartu Mākslas koledžu un "LUCA School of Arts" Briselē, kā arī maģistrantūru Ģentē, Diāna Tamane tagad dzīvo un strādā Igaunijā. Latvijā ierodas vasarās. Viņa ir starptautiski atzīta fotogrāfe, personālizstādes bijušas Vācijā, Francijā, Beļģijā, Ķīnā, bet pirmā grāmata "Flower Smuggler" ("Puķu kontrabandiste") pirms trim gadiem uzvarēja prestižā Francijas festivāla "Les Rencontres d’Arles" konkursā autorfoto albumu kategorijā. Tamane iegājusi arī Igaunijas mākslas apritē. "Šogad pat dabūju divus apbalvojumus no Igaunijas. Viens saucas "Live un Shine", otrs – svarīgākais Tartu pilsētas apbalvojums, ko viņi ik gadu dod vienam māksliniekam," stāsta fotogrāfe.

"Half-Love" Latvijā Tamanei ir ceturtā personālizstāde. Iepriekš viņa daudz izmantoja radu uzņemtos attēlus, veicot gandrīz antropoloģisku pētījumu par fototradīcijām ģimenē. Iepriekšējā izstādē ISSP Galerijā rādīja mammas, tālbraucēju šoferes Tatjanas Burbo zīmējumus un video. Šoreiz apskatāmi tikai viņas pašas darbi. Evita Goze, kura jau trešo reizi ir Tamanes izstādes kuratore, stāsta: "Ir svarīgi saprast to, ka tas nav tikai stāsts par Diānas māsu. Ja viņai vajadzētu sevi reprezentēt, visticamāk, viņa to darītu "TikTok" vai kādā platformā. Tas ir savā ziņā Diānas pašportrets, kurā viņa vēlreiz izdzīvo savu bērnību."

Diānas Tamanes personālizstāde “Half-Love”
Diānas Tamanes personālizstāde “Half-Love”

Mēs šajos attēlos redzam pusmāsu attiecības, saka kuratore, redzam, ka abām ir izveidojusies noturīga saikne, kas šķirtajās ģimenēs ne vienmēr notiek. Un fotogrāfija ir vēl viens veids, kā to stiprināt.

Arī izstādes atklāšanā sastaptā Helsinku modernās mākslas muzeja "Kiasma" galvenā kuratore Sara Hakli runā par šī fotonotikuma psiholoģiskajiem aspektiem: "Tā, protams, ir arī ļoti delikāta tēma. Ja tu esi mazs bērns, vai vari pieņemt lēmumu, ka tevi drīkst fotografēt? Bet tajā pašā laikā šādā veidā tu veido attiecības ar pusmāsu. Tas ir stāsts par tuvību, par sevis vērošanu no citas perspektīvas. Augšana – tā ir ļoti trausla lieta. Viņas abas ir ļoti drosmīgas – gan fotomāksliniece, gan modele."

Diānu Tamani izstādē "Half-Love" vēl varēs sastapt 1. jūnija vakarā, kad tās apmeklētājiem paredzēta kopīga pastaiga ar viņu un kuratori Evitu Gozi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti