Dienas ziņas

Top grāmata "Padures mozaīkas"

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Lūznavā aplūkojamas ikonas uz munīcijas kastēm no Ukrainas

Ikonas uz munīcijas kastēm – Lūznavas muižā skatāma Ukrainas mākslinieku izstāde

Ikonas uz munīcijas kastu vākiem, kas nākuši no Ukrainas frontes līnijas, – Rēzeknes novadā Lūznavas muižā atklāta izstāde, kuras autori ir divi mākslinieki no kara plosītās valsts. Tas ir vēl viens veids, kā vēstīt par kara šausmām, saka izstādes veidotāji.

Pirmo ikonu uz vāka kastei, kurā glabājās munīcijas jostas, transporta granātas un raķetes, Ukrainas mākslinieks Oleksandrs Klimenko uzgleznoja jau 2014. gadā. Nepilna gada laikā kopā ar domubiedri, Ukrainas gleznotāju Sofiju Atlantovu uzgleznotas 20 ikonas. 19 no tām pašlaik apskatāmas Lūznavas muižā. Tās ir kā piedzīvoto kara šausmu transformācija mākslā jeb valodā, ko var saprast bez vārdiem.

"Ar šo izstādi, kas ir pie jums šobrīd, mēs runājam par to, ka ir nevainīgi cilvēki, kurus šobrīd nogalina," stāsta Oleksandrs Klimenko. "Galvenā ideja ir nāves pārvēršana dzīvībā, ko simbolizē munīciju kastes pārvēršana ikonā. Mums ļoti svarīgi, ka šis karš tiek izstāstīts caur šiem tēliem, pirmkārt. Otrkārt, es, kad gleznoju šos darbus, es ne jau vienkārši gleznoju... kastes tiek atvestas no frontes, tās piedalījās karā, tās ir liecinieki. Tās atbrauca un stāsta par šo karu."

Lielākā daļa munīcijas kastu vāku, uz kurām uzgleznotas ikonas, nākušas no Mariupoles – vienas no visvairāk Krievijas uzbrukumā cietušajām Ukrainas pilsētām.

"Man acīs iekrita, ka šie vāki ir līdzīgi tiem dēļiem, uz kuriem glezno ikonas. Un es izlēmu pamēģināt uzzīmēt ikonu. Ziniet, izrādījās ļoti pārsteidzoši, – bija tāda sajūta, ka ikonai bija tūkstošiem gadu. Tā, it kā no muzeja," teic Oleksandrs Klimenko.

Mākslinieku mērķis ir ne vien atainot kara šausmas ikonās, bet arī uzsvērt sabiedrībai, ka šobrīd notiekošais karš ir reāls un tas skar ne tikai Ukrainu, bet ikvienu visā pasaulē.

Kopš 2015. gada ceļojošā izstāde "Ikonas uz munīcijas kastēm" pabijusi 16 valstīs 68 pilsētās. Latvija ir septiņpadsmitā valsts.

Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja Inga Žirgule norāda: "Šo izstādi mēs pamanījām Lietuvā, Ķēdaiņu novadpētniecības muzejā un tad interesējāmies par iespēju atvest un parādīt mūsu skatītājiem. Pirmkārt jau šāda tematika nav bijusi, jo tas ir kļuvis aktuāls tikai šo  pēdējo gadu, tāpēc arī ļoti uzrunāja."

Izstāde, kas veltīta bojā gājušajiem Ukrainas karavīriem, Rēzeknes novada  Lūznavas muižā būs apskatāma līdz 10. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti