2018.gadā pirmo reizi Baltijas triennāle notiks visās trīs valstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Atzīmējot Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstu simtgades, 13. Baltijas triennāle 2018. gadā pirmo reizi norisināsies visās trīs valstīs un to sadarbojoties organizē CAC Viļņā, "kim?" Rīgā un CCA Tallinā.

Dibināta 1979. gadā, Baltijas triennāle ir regulāra jauno Baltijas mākslinieku izstāde, kura pārstāv nonkonformistiskas pozīcijas un laika gaitā ir izaugusi par visā Ziemeļeiropā nozīmīgu starptautisku notikumu.

Baltijas triennāles 2018. gada izlaiduma (ar pagaidu nosaukumu "Give Up the Ghost") kurators būs Vinsents Onorē (Vincent Honoré). Onorē ir Londonā strādājošs autors un kurators, kā arī DRAF (David Roberts Art Foundation), dibinātājs, 2008. gadā veidojot to kā prototipu rūpnīcu, kura strukturēta ap pētniecību, jaunradi un performativitāti. Iepriekš viņš strādājis par kuratoru "Tate Modern" Londonā, kur no 2004. līdz 2007. gadam veidojis izstādes un projektus sadarbībā ar Pjeru Huigi, Džefu Volu, Luīzi Buržuā, Hansu Hāki, Katerinu Salivanu un citiem. No 2001. līdz 2004. gadam strādājis "Palais de Tokyo" kuratoru departamentā Parīzē.

Komentējot lēmumu apstiprināt Vinsentu Onorē, Ķestutis Kuzinas, Viļņas Laikmetīgās mākslas centra direktors norāda: "Izvērtējot trīs uzaicināto kuratoru ideju prezentācijas gaidāmajai Baltijas triennālei, atlases komisija izšķīrās par Onorē, daudziem pazīstama kā DRAF – laikmetīgās mākslas centra ar patiesi aizraujošu programmu – direktora, piedāvājumu. Viņa priekšlikums izcēlās ar savu aso skatījumu uz laikmetīgumu un atšķirīgo pieeju pašam Baltijas triennāles formātam. Komisija ir pārliecināta, ka 2018. gada izlaidums saglabās Baltijas triennāles unikālo pozīciju kā vienas no vadošajām platformām mākslinieciskiem un kuratora darba eksperimentiem Ziemeļvalstu reģionā un ārpus tā."

Komentējot savu apstiprināšanu kuratora amatā, Vinsents Onorē saka: “Baltijas triennāle ir viens no eksperimentālākajiem šāda veida notikumiem. Patiesi priecājos, ka esmu izraudzīts par tās 13. izlaiduma kuratoru, un esmu apņēmības pilns ķerties pie kolektīvas izpētes, kuras centrā būs iefiltrēšanās, pārvietošana un hibridizācija kā derīgi jaunrades veidi. Domāju, ka triennāle kļūs par pozitīva haosa telpu, kurā tiks aktīvi pētītas dažādas definīcijas un identitātes.”

Atlases komisijas sastāvā bija Ķestutis Kuzinas (CAC), Zane Onckule (kim?) un Marija Aruso (CCA).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti