Kultūras ziņas

Kristīnes Prauliņas un grupas "The Soulful Crew" albums "Textures"

Kultūras ziņas

Lietuvā top platforma mākslas autsaideriem

Lelles, tērpi, maskas un dunči muzejā "Rīgas Birža"

Lelles, tērpi, maskas un dunči – muzejā «Rīgas birža» skatāma Dienvidaustrumāzijas mākslas kolekcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mākslas muzejā "Rīgas birža", Āzijas mākslas galerijā, no 21. aprīļa apmeklētājiem piedāvā Dienvidaustrumāzijas mākslas kolekcijas izstādi. Šī reģiona bagātīgās krāsas, materiāli, simboli un tradīcijas atspoguļo 114 darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas.

No daudzveidīgā Dienvidaustrumāzijas kultūras reģiona, kas atrodas starp Indiju, Ķīnu, Austrāliju un Okeāniju, mākslas muzeja "Rīgas birža" 3. stāva galerijā izveidotajā izstādes ekspozīcijā pārstāvētas sešas valstis. Visbagātīgāk – ar 76 darbiem – pārstāvēta Indonēzija. Dažādi amatniecības izstrādājumi aplūkojami arī no Laosas, Kambodžas, Vjetnamas, Taizemes un Mjanmas.

"Reliģijas – budisms, hinduisms, islāms, kas parādās šajā reģionā, kā arī vietējais animisms, veido ļoti savdabīgu kultūras spektru, kur ir šīs reliģiskās tradīcijas savienojumā ar vietējām cilšu vēsturiskām tradīcijām," pastāstīja Ārzemju dekoratīvi lietišķās mākslas kolekcijas glabātāja Baiba Uburģe.

Ekspozīcijā aplūkojami Sonketi jeb brokāta stila tekstila izstrādājumi no Sumatras, ko dēvē par zelta zemi, senču figūras no Papua Jaungvinejas, rituālie dunči ar mitoloģiski sakrālu nozīmi no Javas salas. Baiba Uburģe skaidroja: "Uzskatīja, ka tajā [duncī] dzīvo senču gari. Kā statusa apliecinājums, ko nodod no paaudzes paaudzē. Īpaši vērtīgs ir metāla sakausējums, no kā taisa dunci. Tas var būt arī rets metāls."

Par vienu no izstādes pērlēm droši var dēvēt arī ēnu teātri no Javas salas. "Lelles izgatavotas no vērša ādas, ļoti greznas, apgleznotas. Bet skatītājs redz ēnu," atzīmēja Baiba Uburģe.

Aplūkojot Austrumāzijas mākslu, nākas saskarties ar ļoti daudz un dažādiem terminiem un svešvārdiem. Veidojot ekspozīciju, īpaši piedomāts par šo vārdu skaidrojumu.

Izstādes kuratore Kristīne Milere norādīja: "Sonkets, uloss, vajanga, keris, kon teātris, – gandrīz katrā etiķetē jūs ieraudzīsiet kādu jums nezināmu vārdu. Es aicinātu cilvēkus pievērst uzmanību arī materiāliem, kādi izmantoti. Dažos priekšmetos izmantotas orhideju šķiedras vai pat Taizemē dzīvojošu vaboļu spārni."

Dienvidaustrumāzijas mākslas kolekcija "Rīgas biržā" būs aplūkojama līdz nākamā gada aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti