Kultūras rondo

Mūzika un ūdens gleznas. Uz koncertu aicina "NYX Trio"

Kultūras rondo

Visa dzīve vienā dienā - Valtera Sīļa jaunais iestudējums "Mammu!"

"Atgriešanās" Vāgnera namā. Par izstādi stāsta tekstilmāksliniece Inta Amoliņa

«Atgriešanās» – tekstilmākslinieces Intas Amoliņas personālizstāde Vāgnera namā

No 14. līdz 29. aprīlim Vāgnera nams savas durvis vēris māksliniecei Intai Amoliņai. Personālizstādē "Atgriešanās" aplūkojami viņas filigrānie darbi tekstilmozaīkas tehnikā. 

Intas Amoliņas darbi pēdējos gados pa vienam ir izstādīti lietišķās mākslas ekspozīcijās, bet personālizstāde, kā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atzīmē pati tekstilmāksliniece, viņai kādu laiku nav bijusi: "Beidzot es atkal vairāk taisu darbus, un arī tehnika tiek parādīta. Daudzi cilvēki nezina, kas ir tekstilmozaīka." 

Uz "Atgriešanos" Intu Amoliņu esot iedrošinājusi doktorante Latvijas Mākslas akadēmijā Elīna Veilande-Apine: "Viņa taisa doktora darbu un meklēja manus vecos darbus. Viņa teica, ka tos vecos darbus es mierīgi varu likt. Tas mani iedrošināja, jo es domāju, ka tikai jaunus [var], ka man jāuztaisa daudz jaunu darbu."

Vaicāta par savu radošo rokrakstu, par tehniku, kādā strādā, Amoliņa pastāsta: "Kad es mācījos akadēmijā, tas bija pirmsākums, impulss. Vienkārši es dzīvoju tik mazā istabā, ka stellēm nebija vietas. 

No sākuma – pirmajos kursos – es arī audu vairākus darbus. Tad es pēkšņi uztaisīju kviltu [angļu valodā – quilt]. Rūdolfs Heimrāts to atrisināja un tehniku nosauca latviskā vārdā par "tekstilmozaīku". 

Tekstilmozaīka ir no trīs slāņiem sašūts audums [..]; tur var izmantot audumus, kas ir batikas tehnikā un apgleznoti, apdrukāti... Rūdolfs Heimrāts bija labvēlīgs, [mudināja,] lai es taisu uz priekšu. Pirms tam es biju beigusi modelēšanu, konstruēšanu Vieglās rūpniecības tehnikumā. Man jau bija iemaņas šūšanā. Akadēmijā man neviens neko nevarēja palīdzēt, jo neviens neko tādu nemācēja darīt. Man pašai vajadzēja visu izdomāt, taisīt piegrieztnes, krāsot audumus. To visu es pati darīju. No sākuma man bija arī figurālas kompozīcijas." 

Intas Amoliņas tekstilmozaīka
Intas Amoliņas tekstilmozaīka

Detalizētos un smalkos tekstildarbus Amoliņa veido gan ar šujmašīnu, gan nostepē ar roku, bet vispirms ir darbs ar zīmuli – top skice, zīmējums. 

"Ir tāda sajūta, ka es gleznotu ar audumu," 

māksliniece uzsver. Toņu izvēlē viņa ietekmējas no dabas: "Man patīk tonālas gleznas vai tonāli darbi. Ja būtu nepieciešamība, es varētu arī krāsaināk taisīt, bet man pašai iekšēji ir uz to zilo, zilzaļo, pelēko."

Izstāde "Atgriešanās" apskatāma Vāgnera namā, Rīgā, Riharda Vāgnera ielā 4, no 14. līdz 29. aprīlim. Darba laiks: otrdien–piektdien no plkst. 13.00 līdz 18.00 un sestdien, svētdien no plkst. 12.00 līdz 17.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti