Kultūras ziņas

Mūžības ceļos devies fotogrāfs Uldis Briedis

Kultūras ziņas

Konferencē diskutē par mākslīgā intelekta ietekmi uz kultūru

Fotomuzejs jau 30 gadus iepazīstina ar Latvijas fotomākslas vēsturi

Mūžīgu mainību! Latvijas Fotogrāfijas muzejam – 30

18. maijā, Starptautiskajā Muzeju dienā, Latvijas Fotogrāfijas muzejs svinēs savu dzimšanas dienu – pirms 30 gadiem tas vēra durvis apmeklētājiem un atklāja pastāvīgo ekspozīciju "Latvijas fotogrāfijas vēsture. 1839–1941". Tā joprojām saglabājusi fotovēsturnieka Pētera Korsaka sākotnējo ieceri – iepazīstināt apmeklētājus ar Latvijas fotogrāfijas vēstures attīstības posmiem hronoloģiskā secībā.

Fotogrāfija nevēsta par to, kā vairs nav, bet gan par to, kas reiz bija. Un kaut arī tas ir tikai fiksēts mirklis, laikam ejot, mainās skatījums uz to. Latvijas Fotogrāfijas muzejs ir vienīgā fotogrāfijas medijam veltītā atmiņu institūcija Latvijā. Kopš muzeja atvēršanas 1993. gadā tas piedāvā ne tikai pastāvīgo ekspozīciju, bet arī plašu mainīgo izstāžu programmu, kurā daudzšķautnaini atspoguļots fotogrāfijas medijs Latvijas un ārzemju autoru darbos. Bet vai 30 gadi – tas ir daudz?

"Ja runā par 30 gadiem, tad tas varētu būt arī daudz, jo ne visās valstīs ir fotogrāfijas muzeji, kuri strādā tikai ar fotogrāfiju. Tad būtu jāsaka, ka tas ir salīdzinoši nopietns vecums," spriež Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāja Baiba Tetere.

Muzeja virsuzdevums ir pētīt fotogrāfijas attīstību Latvijā kā kultūras fenomenu un saglabāt ar Latviju saistītās fotogrāfiskās kultūras vērtības. Šobrīd krājumu veido vairāk nekā 60 000 vienību. Taču ko muzejs piedāvās savā dzimšanas dienā?

Baiba Tetere atklāj: "Mēs piedāvāsim apmeklētājiem bezmaksas ekskursijas pastāvīgajā ekspozīcijā "Latvijas fotogrāfijas vēsture. 1839–1941". Ekspozīcija ir kā tāds muzejs muzejā, jo nav tik daudz saglabājušās tāda veida ekspozīcijas, kas saglabā šo agrīno veidolu. Es gribētu aicināt apmeklētājus pievērst uzmanību ne tikai saturam fotogrāfijas vēsturē, bet arī ekspozīcijas veidam un padomāt, kā tiek vēstīts šis stāsts."

Bezmaksas ekskursijas ceturtdien, 18. maijā, varēs apmeklēt 12.00 un 16.00, bet 18.00 vakarā Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmas "NEXT 2023" programmā notiks laikmetīgās fotogrāfes Diānas Tamanes izstādes "Half – Love" atklāšana. Tajā māksliniece portretējusi savu pusmāsu, fiksējot laika ritējumu gan vizuāli, gan metaforiski.

Muzeja vadītāja muzejam jubilejā novēlēja: "Es vēlu mūžīgu mainību, elastību, iet līdzi laikam un attīstīties, protams, arī muzeju kontekstā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti