Kultūras ziņas

Pasaulslavenajam Germanam Ermičam personālizstāde dzimtenē

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Dzelzceļa muzejā apskatāma Pīgožņa balvas izstāde

FOTO: Dzelzceļa muzejā apskatāma Pīgožņa balvas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā iekārtojusies Jāzepa Pīgožņa balvai veltīta izstāde. Apmeklētājiem apskatāmi šajā gadā konkursam iesniegtie ainavu gleznojumi, astoņi no tiem ir nominēti galvenajai balvai.

Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā atklāta Pīgožņa balvai veltīta ainavu gleznojumu izstāde. Balvas 9. gadadienā konkursam 135 mākslinieki iesnieguši 227 darbus. Taču šajā izstādē iekļauta tikai daļa, tostarp 8 galvenās balvas nominantu darbi, kas stāsta par cilvēka mijiedarbību ar dabu.

Mākslinieks, Pīgožņa balvas žūrijas komisijas priekšsēdētājs Aleksejs Naumovs uzsver: "Latvijā tradīcija ainavu ir ļoti, ļoti sena. Es domāju, tas ir feini, ka katrs ierauga kaut kādu savu daļu. Te mēs redzam to, ko katrs mākslinieks redzēja savādāk. Jo darbi ir ļoti dažādi. Gan tādi varbūt abstraktāki, varbūt arī reālāki, varbūt tā kā fotoreālisms."

"Būtībā ainava ir ļoti, ļoti arī meditatīva un nomierinoša. Arī tas ir nepieciešams, jo mēs tajā visā trakajā dzīves skrējienā brīžiem aizmirstam. Aizmirstam sevi, aizmirstam ielūkoties dabā," spriež māksliniece, žūrijas locekle Kristīne Kutepova.

"Mēs jau attēlojam to, ko mēs vislabāk pazīstam, to, ko mēs mīlam, to, kas mūs iedvesmo," stāsta māksliniece Inga Jurova. "Daba ir viens no tiem galvenajiem varoņiem, ko es gleznoju. Vai tā ir dokumentēšana, vai tas ir sava laikmeta, sava laika sajūtas parādīšana par to, kas mums šajā brīdī ir svarīgs."

"Ir liels prieks par grupu izstādēm," atzīst māksliniece Dita Lūse. Tas varbūt ir tāda diezgan svarīga lieta, jo personālizstāde ir forši. Tu vari parādīt sevi kaut kā vienā aspektā un aizpildīt telpu ar savu radošo darbu. Bet grupu izstādes, kur tev ir jābūt līdzsvarā ar citiem un jāiztur to apkārtējo darbu spiediens, un kaut kā jāizskatās pietiekami labi, lai arī neapkaunotu citus, [tas ir] kaut kādā ziņā izaicinājums un prieks. Satikšanās pašiem un caur darbiem."

Papildinot ekspozīciju ar vēl vairāk konkursam pieteiktajiem darbiem, izstāde dosies arī uz reģioniem. Savukārt galvenās balvas ieguvēju paziņos 16. septembrī Preiļos. Uz balvu pretendē Dita Lūse ar darbu "Vasaras skaņas", Ilze Smildziņa ar darbu "Laikā", Inga Jurova ar darbu "Lielais klusums", Agnese Kurzemniece ar darbu "Gaidītāji", Anna Afanasjeva ar darbu "Pie jūras", Elmārs Orniņš ar dabu "Divi koki saulrietā", Gita Šmite ar darbu "Veides ozols" un Anita Markeviča ar darbu "Atspulgi".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti