Panorāma

Narkotisko vielu lietošana jauniešu vidū vēršas plašumā

Panorāma

Eksperti: Krievijai jāsamaksā par karu Ukrainā

Protesti un māksla – latviešu keramiķes izstāde Gruzijā

Gruzijā atklāta Latvijas mākslinieces Ojūnas Batbajaras izstāde «Flora and Fauna»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tbilisi, Gruzijā atklāta Latvijas mākslinieces Ojūnas Batbajaras izstāde "Flora and Fauna". Ņemot vērā aizvadītajā nedēļā pilsētā notikušos protestus, ticis apsvērts izstādi pārcelt, taču, kā uzsvēra mākslas galerijas vadītāja, "protesti ir par Gruzijas virzību uz Eiropu. Un ar šo izstādi mēs apliecinām, ka vēlamies arī Eiropas kultūru."

Tieši šis – Gruzijai tik trauksmainais – laiks ir īpašs laiks Latvijas un Gruzijas attiecībās. Šajās dienās aprit tieši 30 gadi kopš diplomātisko attiecību uzsākšanas starp abām tolaik nupat neatkarību atguvušajām valstīm.

Protestētāju saukļu un policijas sirēnu vietā pie Gruzijas parlamenta tagad skan mūzika un Tbilisi kopumā ir tāda, kādu mēs to pazīstam – saulainam, mierīga, draudzīga, romantiska. Taču nedēļas sākumā – šajā pašā vietā gāja karsti.

Pirmdien Gruzijas parlamenta Juridiskajā komisijā, vērtējot tā saukto "ārvalstu aģentu" likumprojektu starp deputātiem izcēlās kautiņš, tikmēr ārpusē pulcējās protestētāji, pieprasot noraidīt šo likumprojektu, kurš ļautu Gruzijas iestādēm stingrāk vērsties pret dažādām organizācijām, kas kritizē varu. Līdzīgs likums kopš 2012. gada darbojas arī Krievijā, tādēļ gruzīni šo likumprojektu iesauca par "Krievijas likumu".

Otrdien parlaments šo likumu apstiprināja pirmajā lasījumā, vienlaikus protesti kļuva arvien plašāki un asāki, demonstranti centās ielauzties parlamentā. Policija lika lietā ūdensmetējus un asaru gāzi. Protestētāji – "Molotova kokteiļus".

Trešdien protestos iznāca jau vairāki desmiti tūkstošu cilvēku. Galu galā valdošā koalīcija piekāpās, un piektdien likumprojekts otrajā lasījumā tika noraidīts.

Taču Gruzijā netrūkst citu problēmu, kas mudina cilvēkus iznākt ielās. Sestdien aptuveni divi tūkstoši jauniešu sanāca opozīcijas partijas "Girči" rīkotā protestā pret obligāto militāro dienestu.

Ielas otrā pusē pie Gruzijas parlamenta vēl skanēja pēdējās protestu atbalsis, kad mākslas galerijā "White Studio" durvis vēra latviešu mākslinieces darbu izstāde.

Latviešu jaunajai keramiķei Ojūnai Batbajarai šī ir tikai otrā izstāde. Un – uzreiz starptautiskā mērogā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Darbi ir stāsts par floru un faunu, kas ir insekti, kukaiņi, daba kā tāda un visas dzīvās radības. Tas ir arī stāsts pa balansu, ka mēs dzīvojam dabā un daba ir labākais dizainers," par izstādi stāsta māksliniece. "Tās ir vāzes. Viņas ir funkcionālas, lietojamas, bet visu cauru gadu viņās var atrasties ziedi. Ziedi ir veidoti no porcelāna, apzeltīti. Un pašas vāzes ir veidotas no akmens masas.

"Šī izstāde ir ļoti nozīmīga un simboliska. Mēs apsvērām domu to pārcelt, ņemot vērā ārpusē notiekošo. Bet, manuprāt, tas bija ļoti labs laiks. Protesti ir par Gruzijas virzību uz Eiropu. Un ar šo izstādi mēs apliecinām, ka vēlamies arī Eiropas kultūru. Tādēļ aicinām Eiropas māksliniekus," norāda mākslas galerijas "White Studio" vadītāja Nato Eristavi.

Gatavojot savus darbus izstādīšanai, Ojūna Batbajara nevarēja palikt vienaldzīga arī pret protestiem, kas tajā laikā noritēja turpat pie mākslas galerijas: "Es vienkārši justos slikti, guļot savā viesnīcas istabiņā un neejot uz protestu, ņemot vērā ka mani draugi ir Gruzijā un es vēlos kā eiropiete paust savu atbalstu viņiem. Protests bija šausmīgs. Piparu gāze tika pūsta visiem sejā. Daudzi cilvēki arī guva ievainojumus vienkārši krītot, bēgot prom no policijas."

Māksliniece spriež – protestos piedzīvotais atspoguļosies arī viņas nākamajos darbos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti