Notiks starptautisks simpozijs «No sarežģītās pagātnes uz kopīgu nākotni»

Noslēdzot 2020. gadā uzsākto starptautisko projektu "No sarežģītās pagātnes uz kopīgu nākotni", 18. un 19. maijā notiks starptautisks simpozijs, kura uzmanības centrā ir pieejas, kā māksla var veicināt sabiedrības izpratni par pagātnes un tagadnes samezglotajām attiecībām, kā tā var arī ieņemt aktīvu nostāju pašreizējā realitātē, ko īpaši satricinājis karš Ukrainā, un kā tas viss ietekmē mūsu tuvāko nākotni, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) pārstāvji.

Simpozijā piedalīsies mākslinieki, kuratori un pētnieki no Baltijas un citām Eiropas valstīm. Viņu vidū – arī tādi starptautiski augsti novērtēti eksperti kā kultūras vēsturnieks Deivids Kroulijs, kultūras studiju pētniece Kataržina Bojarska, kuratore Bojana Piškura, filozofs, Kijivas biennāles rīkotājs Vasils Čerepaņins, kuratore un pētniece Margareta Tali un citi.

Simpozija programmu veido sešas tematiskas sesijas par jautājumiem, kas saistīti ar Austrumeiropas un postpadomju reģiona transformācijām un šābrīža realitāti. Pirmajā dienā, 18. maijā, dalībnieki pievērsīsies tādām tēmām kā mākslas mediācija, iekļaujoša kultūras vide un jaunas pieejas auditorijas iesaistē, 20. gadsimta avangarda mākslas mantojums Austrumeiropā sociālisma periodā un šodien, kā arī "neapstrādātā" pagātne un tās ietekme un klātbūtne mūsdienās. Simpozija otrajā dienā, 19. maijā, dalībnieki pievērsīsies nacionālisma un internacionālisma naratīviem bijušajās Austrumu bloka valstīs un tam, kā ar tiem strādāt caur muzeju kolekcijām un arhīviem, Krievijas koloniālisma analīzei un dekolonizācijas nozīmei mūsu reģionā, kā arī ekoloģijas un vides solidaritātes jautājumiem ikdienā, kultūrā un mākslā.

Diskutējot par Krievijas koloniālo karu Ukrainā, simpozija dalībnieki pievērsīsies atmiņu politikas un piemiņas kultūras lomai, avangarda mākslai caur kara laika prizmu, kā arī kara iznīcinātajām ekosistēmām un centieniem tās atjaunot. Simpozija dalībnieki analizēs arī Krievijas imperiālisma un koloniālisma mantojumu aktuālās dekolonizācijas perspektīvā, identitātes politikas un komunikācijas un infrastruktūru kontekstu gan Krievijas pusē, tai turpinot koloniālo vardarbību, gan kā tie ietekmē solidaritātes stratēģijas Ukrainas pusē.

Informācija apmeklētājiem

LLMC (angliski: LCCA) aicina simpozija apmeklētājus pievērst uzmanību tā norises vietai. Ceturtdien, 18. maijā, tas notiks Latvijas Mākslas akadēmijas telpās (bijušajā Bioloģijas fakultātē) Kronvalda bulvārī 4, 423. auditorijā, bet piektdien, 19. maijā – Kalpaka bulvārī 13, Latvijas Mākslas akadēmijas pagalma korpusā K2.

Detalizēta simpozija programma angļu valodā pieejama LCCA mājaslapā. Simpozijs notiks angļu valodā bez tulkojuma latviešu valodā. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Par pieejamību

Simpozijs pieejams arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem (t.sk. ratiņkrēslos). Tā norises vietā pirmajā dienā, 18. maijā, – Latvijas Mākslas akadēmijas ēkā Kronvalda bulvārī 4, nav pieejams lifts, taču trepes iespējams pārvarēt, izmantojot elektrisko mobilo pacēlāju, kas der manuālajiem ratiņkrēsliem. Lai to izmantotu, lūgums iepriekš pieteikties e-pastā [email protected] vai telefoniski: +371 25 645 099. Simpozija norises vietā tā otrajā dienā, 19. maijā, – Latvijas Mākslas akadēmijas pagalma korpusā K2 Kalpaka bulvārī 13 – ir pieejams panduss.

Par citiem jautājumiem par simpozija pieejamību iespējams rakstīt uz e-pastu [email protected] vai zvanīt pa tālruni +371 25 645 099.

Simpoziju "No sarežģītās pagātnes uz kopīgu nākotni" Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs īsteno sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, un starptautiskajiem partneriem – Nacionālo mākslas galeriju Viļņā, OFF-Biennāli Budapeštā, Lodzas Mākslas muzeju un Malmes Mākslas muzeju.

Simpozija norisi atbalsta Eiropas Savienības programma "Radošā Eiropa", Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma "Kultūra".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti