Kultūras ziņas

Bēthovens un Bēthovens. Tiešsaistes koncerts

Kultūras ziņas

Rīgas Ziemassvētku koncerti

Izstāde–pārdošana "100 darbi – 100 autori"

«100 darbi – 100 autori». Galerijā «MuseumLV» atklāta izstāde-pārdošana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Laikā, kad visi muzeji un izstāžu zāles tiek aizvērtas, kā atbalstu māksliniekiem kultūras centrs “Grata JJ” galerijas otrajā stāvā izveidojis pastāvīgo izstādi-pārdošanu “100 darbi – 100 autori”, visus mākslas darbus eksponējot arī interneta vietnē.

Tā kā ārkārtējās situācijas jaunie noteikumi paredz slēgt arī visus muzejus un izstāžu zāles, mākslas galerijas “MuseumLV” otrajā stāvā 18. decembrī atklātā izstāde-pārdošana turpinās darboties tikai virtuāli. Taču tās mērķis paliek nemainīgs – sniegt atbalstu māksliniekiem, piedāvājot interesentiem iespēju jebkuru no darbiem iegādāties kā dāvanu Ziemassvētkos vai kā enerģijas lādiņu savam priekam.

Izstādē sākotnēji iekļauti vairāk nekā 170 mākslas darbi, ko radījuši vairāk nekā 100 autori. Turklāt izstādi ik mēnesi plānots atjaunot.

Kaut arī Latvijā galeriju darbību lielākoties nodrošina tieši mākslas darbu uzcenojums, “MuseumLV” šoreiz ir izvēlējusies iet pieticīgāku ceļu.

Mākslas galerijas “MuseumLV” kulturoloģe Darja Samarina skaidro: “Galvenais mērķis mums ir izveidot pastāvīgo izstādi-pārdošanu, tāpēc ka tagad ir ļoti sarežģīta ekonomiska situācija gan valstī, gan pasaulē. Šī izstāde ir domāta kā atbalsts māksliniekiem. Galerija arī atteicās no mūsu tradicionālā uzcenojuma. Uzcenojums ir tikai 10 procenti no autora honorāra.”

“Man liekas, ka šajā laikā ļoti nesvarīgas kļūst daudzas lietas, kas pirms tam likās ārkārtīgi svarīgas,” norāda gleznotāja, mākslas pedagoģe Agnija Ģērmane. “Nekādas mantas mums nav vajadzīgas, lai mēs pārdzīvotu šo laiku. Galvenais, kas mums ir vajadzīgs, ir citi cilvēki un dzīva enerģijas apmaiņa. Un caur gleznu, ja jums mājās ir glezna, tad jums ir šī cilvēka dzīvā enerģija gleznā. Tas nav ekrāns, tas nav nekāds digitāls pasākums – tā ir īsta enerģija, ko tur mākslinieks ir ielicis, ko viņš tur ir sakoncentrējis un nodod tālāk skatītājiem.”

Tapusī izstāde ir ļoti gaiša un dzīvi apliecinoša, vērtē Agnija Ģērmane, atzīmējot: “Bet ar tādu maķenīt filozofisku pieskārienu.”

Katru dienu pāris darbus galerija publicē arī savā “Facebook” kontā.

KONTEKSTS:

Tā kā Covid-19 izplatība par spīti novembrī izsludinātajai ārkārtējai situācijai nemazinās, valdība pagarināja ārkārtējās situācijas termiņu līdz 11. janvārim, ieviešot arī jaunus drošības pasākumus.

Līdz 21. decembrim muzeji, tiem radniecīgas mākslas darbu eksponēšanas vietas un bibliotēkas darbu var turpināt kā līdz šim, strikti ievērojot visas epidemioloģiskās prasības. Pārējās kultūrvietas ir slēgtas.

Laikā no 21. decembra līdz 11. janvārim būs slēgtas visas kultūrvietas, bet turpinās darboties muzeju brīvdabas teritorijas, kurās būs jānodrošina cilvēku vienvirziena kustību, jānovērš cilvēku plūsmu sastapšanās un jānodrošina vismaz 2 metru distancēšanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti