Kultūra

Kuldīgas Mākslas namā saules gaismu ieraudzījis mākslinieku kopdarbs „Lielzemes muzejs”

Kultūra

Jūrkalnes mākslas plenērā portretē suitu sievas

10.Cēsu mākslas festivāls

10.Cēsu mākslas festivāls ar devīzi - «Eksperiments un izcilības»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Eksperiments un izcilības” – ar šādu devīzi šovasar jau 10.reizi noritēs Cēsu mākslas festivāls. To atklās piektdien ar laikmetīgās mākslas izstādi Cēsu Alus brūzī un Pētera Vaska mūzikas koncertu Cēsu koncertzālē. Līdzās mākslai un mūzikai, festivālā, kā allaž, būs arī teātra un kino programma, un festivāls apdzīvos dažādas Cēsu vietas, tostarp, arī Vecā tirgus puķu paviljonu.

„Ja godīgi jāsaka – tad, kad mēs sākām festivālu, mēs nekad nedomājām, ka mēs novilksim līdz desmit. Bet, jā, desmit gadi ir beigušies, un galu mēs vēl neredzam,” atzīst festivāla direktors Juris Žagars, paužot pārliecību, ka milzīgajā Latvijas vasaras festivālu blīvumā (to ir ap 40), Cēsu festivālam pastāvēt palīdz vairāki faktori - tam ir ļoti augsta kvalitātes latiņa, tas apvieno dažādus kultūras žanrus, kā arī pārsteidzošus eksperimentus ar klasiskām vērtībām, un tam izdodas rast finansiālu atbalstu kā no valsts, tā privātā sektora.

Desmitajam festivālam par vadmotīvu izvēlēta tēma „Ainava”, kas nozīmē, ka tas centīsies atklāt mūsdienu mākslas ainavu visā tās dažādībā un daudzpusībā.

Bagātīgā festivāla programma ilgs mēneša garumā, un to atklās piektdien, 15.jūlijā, Alus brūzī ar izstādi „Laikmetīgā ainava”, kurā būs skatāmi 10 Latvijas mākslinieku radīti jaundarbi par ainavas tēmu, stāsta mākslas programmas vadītāja Daiga Rudzāte:

„Desmit lielformāta laikmetīgās mākslas paraugi nav bieža parādība Latvijas vizuālās mākslas ainā, un es ceru, ka tie spēs sagādāt baudījumu un pārsteigumu ikvienam, jo tie būs veidoti dažādos medijos. Ja mēs ierasti ainavu asociējam ar glezniecību, tad Cēsīs darbi tiks reprezentēti gan fotogrāfijā, gan video, gan objektu mākslā, gan arī skaņu instalācijās, tādējādi tur slēpsies kāds noslēpums”.

Līdzās mākslai festivālā vienlīdz svarīga loma ir mūzikai, un šogad programmā iekļauti septiņi koncerti, kuros piedalīsies koris „Latvija” un Latvijas Radio kora grupa, spilgti solisti, viņu vidū pianists Georgijs Osokins, slovēņu pianiste Kaja Drakslere, ģitārists Matīss Čudars un citi.

Festivālam jau vairākkārt izdevies iepazīstināt arī ar pavisam jauniem talantiem, kas pēc tam ātri vien iegūst popularitāti pasaulē, kā tas, piemēram, bija ar akordeonisti Kseniju Sidorovu. Šoreiz uzlecošā zvaigzne festivālā būs čellists Kristaps Bergs. Atklāšanas koncertā kopā ar diriģentu Jāni Liepiņu un DD orķestri viņš atskaņos Pētera Vaska Otro čella koncertu, stāsta festivāla mūzikas programmas autore Indra Lūkina:

„Atcerieties šo vārdu – Kristaps Bergs, jo, es domāju, ka jūs par viņu vēl daudz dzirdēsiet. Kristaps ir atskaņojis šo Pētera Vaska čellkoncertu jau trīs reizes ārpus Latvijas, un Pēteris Vasks to ir atzinis par ļoti vērā ņemamu atskaņojumu.

Vēl gribu piebilst, ka Kristaps šobrīd ir izcīnījis vietu, izturējis konkursu un uzsāks jauno sezonu kā Briseles Filharmoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars”.

Bet vērienīgākais šī gada muzikālais notikums būs Džordža Geršvina operas „Porgijs un Besa” koncertiestudējums Cēsu Pils parka estrādē. Pilnā versijā „Porgijs un Besa” Latvijā skanējusi tikai vienu reizi pirms 43 gadiem Nacionālajā operā, un nu Cēsīs būs iespēja izbaudīt tās pilnu uzvedumu.

Piedalīsies Nacionālais simfoniskais orķestris, koris „Kamēr”, operas solisti, un, ievērojot, Geršvina autortiesībās norādīto – četras galvenās lomas dziedās melnādainie dziedātāji.

Pie diriģenta pults būs Andris Poga, kurš savulaik labi iepazinis šo operu, strādādams par Bostonas orķestra diriģenta asistentu. Vienā no lomām viņš tagad uzaicinājis arī Bostonā iepazītu lielisku dziedātāju:

„Cēsīs būs viens no Bostonas komandas solistiem – viens no visatraktīvākajiem, kas šajā iestudējumā toreiz piedalījās – Džermeins Smits, jamaikiešu izcelsmes amerikāņu dziedātājs. Pārējie solisti ir vairāk atlasīti pēc rekomendācijām un pēc ierakstiem. Man ir prieks, ka Besas lomai ir piekritusi Latonija Mūra. Viņa šo lomu ir dziedājusi daudzviet pasaulē, tai skaitā ar Berlīnes Filharmoniķiem un seru Saimonu Retlu koncertiestudējumā Berlīnes Filharmonijā”.

Kā allaž festivālam būs arī teātra sadaļa, kas piedāvās sešus jaunus spilgtus iestudējumus un kino sadaļa ar filmu izlasi par tēmu „Ainava”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti